Η πολιτική των εθνικών συμφερόντων δεν μπορεί να οδηγείται από τον απομονωτισμό και την εχθρικότητα προς πάντες, ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης μιλώντας απόψε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, για το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας»
«Στην πολιτική των εθνικών συμφερόντων, διαλέγει κανείς πώς στέκεται. Διαλέγει να σταθεί στη διεθνή κονίστρα με φοβικότητα; Με εχθρικότητα προς πάντες; Με εσωστρέφεια; Με απομονωτισμό; Ή επιλέγει ανοιχτούς ορίζοντες, καλές συνεργασίες, θετική προσέγγιση και ευρωπαϊκό προσανατολισμό;» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και υπενθύμισε ότι «φτάσαμε σήμερα να συζητούμε την ένταξη ενός κράτους στο ΝΑΤΟ. Δεν συζητούμε αν εμείς θα τους βάλουμε στο ΝΑΤΟ. Συζητούμε εάν θα γίνει δεκτή η δική τους αίτηση».
«Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο λαός, 30 χρόνια περίπου μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, έχει αποφασίσει να βγει από έναν ιδιότυπο βαλκανικό απομονωτισμό. Έχει αποφασίσει ότι μέχρι σήμερα, αυτοί οι οποίοι τον κηδεμόνευαν απέτυχαν. Και αποφασίζει ο λαός να περάσει στην άλλη πλευρά και κάνει στροφή 180 μοιρών. Θέλουν να μπουν στην ΕΕ και να μπουν στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι για να κινηθεί η γειτονική χώρα σε αυτή την κατεύθυνση, έπρεπε να λύσει ένα πρόβλημα που το έβρισκε μπροστά της επανειλημμένα.
Ο κ. Μπόλαρης υπενθύμισε ότι η πρότερη αδιαλλαξία της ηγεσίας των Σκοπίων, άφησε τη χώρα εκτός ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, και κράτησε μέχρι και το 2016 και το 2017 - εξ ου και η ΠΓΔΜ δεν κινείτο προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.. «Η χώρα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα οικονομικά, έχει ένα λαό που γνωρίζει την αλήθεια και αποφάσισε να απαλλαγεί από μια λογική πλαστογράφησης της Ιστορίας, παραποίησης των ιστορικών γεγονότων, κόντρα στην ακαδημαϊκή ιστορική γνώση και κοινότητα, η οποία τον κρατούσε απομονωμένο και τον έθετε απέναντι στην Ελλάδα» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε: «Σήμερα έρχονται και κάνουν μια πανηγυρική δήλωση. Λένε 'είμαστε Σλάβοι, η γλώσσα είναι σλαβική'. Αυτή η πανηγυρική δήλωση κλείνει το πρόβλημα που υπήρξε τα τελευταία 70 χρόνια. Αποφάσισαν να μην οικειοποιηθούν πράγματα που δεν τους ανήκουν. Και αυτή η έξαρση του εθνικισμού, που ήθελε να οικειοποιηθεί τον Μ. Αλέξανδρο, τον Φίλιππο, τον Αριστοτέλη, τη Βεργίνα κλπ., πάει στην άκρη».
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην κοινή διεπιστημονική επιτροπή που έχει ξεκινήσει ήδη το έργο της «για να σβήσουν από τα σχολικά βοηθήματα, τα σχολικά βιβλία και τους χάρτες όλα τα στοιχεία που έχουν αλυτρωτισμό και αναθεωρητισμό, είναι κόντρα στη διεθνή επιστήμη, όπως είναι παγκοσμίως παραδεκτή».
«Από τη στιγμή που λύνεται το ζήτημα, και λύνεται επιστημονικά και οδηγούνται σε διεθνείς ομολογίες, είναι σημαντικό να βλέπουμε ότι η Τουρκία διαφώνησε», επισήμανε ο Μάρκος Μπόλαρης και τόνισε πως η μεγάλη πρόκληση είναι να μην αφήσει η Ελλάδα να διαχειρίζονται τους γείτονες, εκείνοι που τους εκμεταλλεύονταν επί χρόνια.