Τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της ΕΕ Σαρλ Μισέλ και με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης ΕΕ-ΝΑΤΟ.
Κληθείς να σχολιάσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας προκειμένου να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε βέβαιος ότι η διαδικασία προσχώρησης θα ολοκληρωθεί και ότι η Τουρκία, όπως και η Ουγγαρία, θα το επικυρώσουν. Επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία έχει «θεμιτές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά της» και πρόσθεσε ότι «κανένας άλλος Σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποφέρει από την τρομοκρατία περισσότερο απ' ό,τι η Τουρκία».
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι η ταχύτερη στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ. Υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτημα προσχώρησης το Μάιο, ενώ τον Ιούλιο στη Μαδρίτη τα 30 κράτη-μέλη της Συμμαχίας κάλεσαν τις δύο χώρες προς ένταξη και σήμερα το πρωτόκολλο προσχώρησης των δύο χωρών έχει επικυρωθεί από τα 28 εκ των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Υπενθύμισε, επίσης, ότι τον Ιούλιο στη Μαδρίτη υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, βάσει της οποίας οι δύο υποψήφιες χώρες συμφώνησαν να άρουν τους περιορισμούς σε εξαγωγές όπλων - κάτι το οποίο έγινε - και να εργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι το οποίο γίνεται και υπάρχει "στενή συνεργασία για να αντιμετωπιστεί".
Συνεχίζοντας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι δύο Σκανδιναβικές χώρες έχουν λάβει διμερείς εγγυήσεις ασφαλείας από κάποια κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή και πως είναι «αδιανόητο» οι δύο χώρες να αντιμετωπίσουν στρατιωτική απειλή, χωρίς την αντίδραση της Συμμαχίας.
Ο ίδιος ανέφερε, τέλος, ότι η σύμπραξη ΕΕ-ΝΑΤΟ θα γίνει ακόμη πιο σημαντική όταν η Φινλανδία και η Σουηδία γίνουν πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεσμεύονται να επεκτείνουν τη συνεργασία τους εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία
Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεσμεύθηκαν να επεκτείνουν τη συνεργασία ανάμεσα στους δύο θεσμούς, με κοινή δήλωσή τους που υπογράφηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η συνεργασία «είναι περισσότερο σημαντική παρά ποτέ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή της δήλωσης στο αρχηγείο της συμμαχίας, δίπλα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σύμπραξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επικαλέσθηκε μια συνάντηση ανάμεσα στους τρεις αξιωματούχους μερικές ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο, για να υπογραμμίσει τις στενές σχέσεις τους.
«Ο (ρώσος) πρόεδρος Πούτιν ήθελε να πάρει την Ουκρανία μέσα σε λίγες ημέρες και να μας διχάσει. Έχει ξεκάθαρα αποτύχει και στα δύο», τόνισε.
Η σημερινή Κοινή Δήλωση για τη Συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ είναι μια νέα προσπάθεια να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών, με τη δέσμευση να βελτιωθούν οι προσπάθειες για συνεργασία με στόχο την προστασία κρίσιμης σημασίας υποδομών.
Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν επίσης στόχο να συνεργασθούν στο μέλλον σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, καθώς και για το διάστημα, την ξένη ανάμιξη και τη χειραγώγηση των πληροφοριών, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ρητά η Κίνα για πρώτη φορά. «Ο αυξανόμενος δογματισμός και οι πολιτικές της Κίνας αποτελούν προσκλήσεις τις οποίες χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει ωστόσο πως η ουσιαστική επέκταση της επίσημης συνεργασίας ανάμεσα στους δύο θεσμούς εμπεριέχει προκλήσεις, καθώς η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος της ΕΕ.