Βήμα-βήμα ξετυλίγονται πτυχές του σκανδάλου των παρακολουθήσεων-υποκλοπών, που εκθέτει διεθνώς τη χώρα και καθιστά την κυβέρνηση στόχο διεθνών επικρίσεων, με κατηγορίες ότι επέτρεψε - αν όχι διευκόλυνε - την ανεξέλεγκτη διασπορά και χρήση του Predator.
Το θέμα παίρνει νέα τροπή και αποκτά διεθνή διάσταση, μετά τις αποκαλύψεις των New York Times ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε άδεια στην εταιρεία Intellexa του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν να εξαγάγει το Predator στη... Μαδαγασκάρη, η κυβέρνηση της οποίας έχει ιστορικό διαφθοράς και καταστολής διαφωνούντων.
Το ΥΠΕΞ δια του εκπροσώπου Αλέξ.Παπαϊωάννου παραδέχθηκε ότι το 2021 δόθηκε πράγματι άδεια να πουληθεί στη Μαδαγασκάρη το παράνομο λογισμικό, με το οποίο η κυβέρνηση.υποτίθεται ότι δεν έχει ασχοληθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο και δεν το χρησιμοποιεί.
Οι ευθύνες επιρρίπτονται τώρα στον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιάννη Σμυρλή, ο οποίος αναμένεται ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη εξιλαστήριο θύμα και θα καρατομηθεί - τυπικά παραιτούμενος
Στο ΥΠΕΞ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη, που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του κ. Σμυρνή.
Νέα στοιχεία γι αυτή την υπόθεση αναμένεται ότι θα δούν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο "τιμοκατάλογος" και οι προσφερόμενες δυνατότητες
Σε σειρά δημοσιευμάτων τους οι New York Times περιέγραψαν τις «χρυσές δουλειές» της Intellexa από την εμπορία του Predator. Δημοσίευσαν επίσης τιμοκατάλογο για τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού, σημειώνοντας ότι «το βασικό πακέτο του Predator κοστίζει 13,6 εκατομμύρια ευρώ. Η τιμή μπορεί να εκτοξευθεί κοντά στα 23 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με τις εφαρμογές που θα ζητηθούν από τον αγοραστή».
Η Intelexa πρότεινε και στις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας να αγοράσουν το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων. Η πρόταση της συνοδευόταν από τον τιμοκατάλογο που έφεραν στη δημοσιότητα οι New York Times, Οι Ουκρανοί απέρριψαν την πρόταση.
Ως προς τις δυνατότητες του Predator, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι όπως προκλυπτει απο τα αναγραφόμενα στον τιμοκατάλογο, το κακοβουλο λογισμικό μπορεί να μολύνει smartphone με Android και iOS, ενώ μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα 20 στόχους εντός της χώρας προέλευσης της κάρτας sim.
Η εταιρεία παρέχει και τη δυνατότητα παρακολούθησης στόχων και εκτός Ελλάδας με έξτρα 3,5 εκατ. ευρώ.
Πληρώνοντας 950.000 ευρώ, ο χρήστης του κακόβουλου λογισμικού υποκλοπών μπορεί να "μολύνει" κινητά πολύ εύκολα, απλά και χωρίς να δημιουργήσει την παραμικρή υπποψία: Αρκει να περάσει δίπλα από τον στόχο με ένα ειδικό σακίδιο πλάτης.