Πολιτική

Νέο «αγκάθι» ΔΝΤ για την επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων


Την ώρα που Αθήνα και λοιποί Θεσμοί αναμένουν την τελική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, το Ταμείο βάζει «φρένο» στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε έκθεση του για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ επανέρχεται με νέες συστάσεις - προτροπές που περιλαμβάνουν επίσης την διατήρηση και περαιτέρω διεύρυνση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Συνοπτικά, Το ΔΝΤ καλεί την Ελλάδα να διατηρήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια και οι οποίες ενίσχυσαν την διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας και να προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις στα εργασιακά και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Στην εν λόγω απολογιστική έκθεση γίνεται λόγος επίσης για την γνωστή απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (δίνοντας έμφαση σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς). Επιμένει τέλος, μεταξύ άλλων, στην συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών όπως η ολοκλήρωση των διαδικασιών για εύκολη και άμεση αδειοδότηση επενδύσεων, ενώ ειδικότερη αναφορά γίνεται για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές...αλλά και το εμπόριο δομικών υλικών. Στα βασικά σημεία:

  • Η μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας. Αυτό που ζητείται ουσιαστικά είναι να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και να γίνουν νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν την περαιτέρω απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και του δικαιώματος της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock-out). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ήδη θεσπιστεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
  • Η επιτάχυνση και η περαιτέρω απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση στους μηχανικούς, τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους. Το ΔΝΤ ουσιαστικά ζητά την άρση των όποιων εμποδίων παραμένουν στην ελεύθερη άσκηση των επαγγελμάτων αυτών αλλά και την ευκολότερη είσοδο νέων επαγγελματιών σε αυτά.
  • Την ολοκλήρωση της εφαρμογής των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση των ανταγωνισμού στην αγορά. Γίνεται ειδική αναφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και στο εμπόριο δομικών υλικών. Το Ταμείο αναγνωρίζει πάντως ότι στο ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έχει προκύψει συνταγματικό κώλυμα μετά από πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Η ολοκλήρωση και πλήρης εφαρμογή της πρόσφατης μεταρρύθμισης για την αδειοδότηση των επενδύσεων. Αυτό πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα σε 24 τομείς των οποίων η διευκόλυνση αδειοδοτήσεων εκκρεμεί. Επίσης, συστήνεται η οριστικοποίηση της δευτερεύουσας νομοθεσίας για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα