Τεχνητές χρωστικές ουσίες περιέχουν τα περισσότερα τρόφιμα και ποτά που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες δυτικές χώρες.
Πολλές από αυτές τις ουσίες δεν είναι καθόλου "αθώες" -θεωρούνται μάλιστα ύποπτες για πολλές δυσμενείς επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of the academy of nutrition and Dietetics” αναφέρει οτι το 19% των συσκευασμένων τροφίμων και ποτών που πωλούνται από γνωστούς κατασκευαστές στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν χρωστικές ουσίες τροφίμων.
Τα συμπεράσματα της έρευνας έχουν προέλθει από την αξιολόγηση 40.000. διαφορετικών ειδών παντοπωλείου.
Οι χρωστικές τροφίμων είναι μια κατηγορία πρόσθετων που χρησιμοποιούνται σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά για να αυξήσουν την οπτική ελκυστικότητα ή για να αντισταθμίσουν τις φυσικές διακυμάνσεις στο χρώμα του προϊόντος. Μπορούν να προέρχονται από φυσικές πηγές ή να συντίθενται χημικά. Οι έρευνες των τελευταίων 40 και πλέον ετών έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των συνθετικών χρωστικών ουσιών τροφίμων.
Κατά την έρευνα, οι συνθετικές χρωστικές ουσίες παρατηρήθηκαν πιο συχνά σε αθλητικά ποτά, συμπυκνωμένα ποτά και γλυκίσματα, ενώ τα ανθρακούχα ποτά αποτέλεσαν το μεγαλύτερο ποσοστό των αγορασθέντων προϊόντων που περιέχουν συνθετικές χρωστικές. Η πιο κοινή χρωστική ήταν η Red 40, η οποία υπήρχε στο 14% όλων των προϊόντων.
Αξίζει να σημειωθεί οτι η μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρη των προϊόντων που περιέχουν συνθετικές χρωστικές ήταν 141% περισσότερο από ό,τι σε αυτά που δεν περιείχαν χρωστικές (33,3g/100g έναντι 13,8g/100g).
Συχνή είναι η παρουσία των συνθετικών χρωστικών σε παιδικά προϊόντα.
Τα προϊόντα στις πέντε κορυφαίες κατηγορίες τροφίμων που συχνότερα απευθύνονται σε παιδιά (ζαχαρωτά, ζαχαρούχα ποτά, έτοιμα γεύματα, δημητριακά πρωινού και αρτοσκευάσματα, όπως κέικ, μπισκότα και γλυκά) είχαν πολλές πιθανότητες να περιέχουν συνθετικές χρωστικές ουσίες. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν στο 28% των προϊόντων.