Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δημιουργεί η προσπάθεια των τραπεζών να ξεφορτωθούν κόκκινα δάνεια και προβληματικές επιχειρήσεις, ο Βαγγέλης Μαρινάκης επιχειρεί να επεκτείνει την νεοπαγή αυτοκρατορία του στα media και να να την συνδέσει περισσότερο με τις sport business του. Με την κίνηση αυτή θα αποκτήσει παράλληλα επιχειρηματική παρουσία στον τομέα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και ιντερνετικών εφαρμογών.
Την ώρα που διεθνή ΜΜΕ τον εμφανίζουν να επενδύει 1,5 δισ. δολάρια στη ναυτιλία, παραγγέλλοντας 14 σουπερ-τάνκερ σε κορεάτικα ναυπηγεία, ο εφοπλιστής βαρόνος των media και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, κινείται για να εξαγοράσει την εισηγμένη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Forthnet, η οποία έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο τραπεζών, μετά από μετοχοποιήσεις χρεών και αναδιαρθρώσεις δανείων.
Πρόταση στις τράπεζες
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, πρότεινε στις τράπεζες να εξαγοράσει τα μετατρέψιμα ομολογιακά τους δάνεια και ένα πακέτο μετοχών της Forthnet, προκειμένου να αποκτήσει μελλοντικά τον μετοχικό της έλεγχο.
Ο Μαρινάκης δεν ενδιαφέρεται βέβαια για τις τηλεπικοινωνίες: Θέλει την Forthnet για να αποκτήσει την εταιρεία των συνδρομητικών τηλεοπτικών καναλιών Nova, που είναι θυγατρική της.
Η προσφορά είναι πολύ χαμηλή – της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ για δάνεια 300 εκατ. ευρώ συν πακέτο μετοχών. Αντιστοιχεί σε κούρεμα της τάξεως του 85% με 90%!
Θα γράψουν ζημίες
Υπό άλλες συνθήκες, οι τράπεζες δεν θα έμπαιναν καν σε διαπραγμάτευση με αυτή την προσφορά. Τώρα αναγκάζονται να καθίσουν στο τραπέζι και να διαπραγματευθούν, καθώς δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις.
Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Attica Bank προσπαθούν επί τρία χρόνια να πουλήσουν και να διασώσουν Forthnet, στην οποία έχουν δώσει συνολικά περί τα 300 εκατ. ευρώ και κατέχουν 36,2% των μετοχών της, μαζί με μεγάλο πακέτο μετατρέψιμων ομολογιών της.
Η προσπάθεια έχει αποβεί άκαρπη και η πρόταση Μαρινάκη μπορεί να αποτελεί τελευταία ευκαιρία για ένα «επώδυνο deal», από το οποίο οι τράπεζες θα εγγράψουν μεγάλες ζημίες.
Το deal μπορεί να αποδειχθεί βέβαια εξαιρετικά συμφέρον για τον εφοπλιστή βαρόνο των media και ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης εμπορικότερης ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Αποκτώντας την Forthnet θα προσθέσει στην «αυτοκρατορία» του ένα συνδρομητικό κανάλι με μεγάλα έσοδα, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα άλλα media που ελέγχει και με τις δραστηριότητες του στις sport business και τη βιομηχανία θεάματος.
Οι μέτοχοι
Μέτοχοι της Forthnet (και εμμέσως της Nova) είναι τώρα η Τράπεζα Πειραιώς που κατέχει 13,69%, η Εθνική με 11,01%, η Alpha Bank με 7,69% και η Attika Bank με 3,81%. Οι τράπεζες κατέχουν επιπλέον μετατρέψιμες ομολογίες, οι οποίες τους δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο (εάν τις μετατρέψουν σε μετοχές).
Μεγαλομέτοχος είναι επίσης η Wind με 22,17%, ενώ η Vodafone εμφανίζεται να κατέχει το 4,1%.
Η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τυνησίας έχει 15,19%, μέσω των θυγατρικών ΤΤΜ και GO. Το ίδιο ποσοστό (15,19%) κατέχει το fund Massar Investments του Άραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair.