Χρηστικά

Οι καταθέσεις πρόδωσαν επιχειρηματία, τον έσωσε η παραγραφή!


Ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών επιχειρηματία της Αθήνας εντόπισε εισπράξεις από πελάτες, για τις οποίες δεν είχαν εκδοθεί τα αντίστοιχα τιμολόγια

Ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών επιχειρηματία της Αθήνας εντόπισε εισπράξεις από πελάτες, για τις οποίες δεν είχαν εκδοθεί τα αντίστοιχα τιμολόγια / αποδείξεις και φυσικά δεν καταγράφηκαν στα βιβλία της Εταιρείας.

Ωστόσο, η Εφορία άργησε να κινητοποιηθεί, με αποτέλεσμα η υπόθεση να παραγραφεί και ο επιχειρηματίας να αθωωθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ και να γλιτώσει την πληρωμή προστίμων δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Μπορεί όμως ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας να τη γλίτωσε, εντούτοις η πρακτική των φορολογικών αρχών φανερώνει, ότι παρακολουθούνται στενά οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, από δύο ηλεκτρονικά συστήματα και χτυπάει «καμπανάκι» όταν διαπιστωθούν πιστώσεις (ή και πληρωμές), που δεν έχουν δηλωθεί ως τζίρος, ως εισόδημα και δεν έχουν εγγραφεί με οποιονδήποτε τρόπο στα φορολογικών βιβλία, εάν πρόκειται για επιχείρηση.

Ο έλεγχος γίνεται μέσα από το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», που  συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα και το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που παρακολουθεί τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου.

Ειδικότερα, Κατόπιν εντολής ελέγχου του Προϊσταμένου της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε Αττικής, διενεργήθηκε έλεγχος στον επιχειρηματία, μετά από έκθεση ελέγχου της υπηρεσίας (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε Αττικής), σύμφωνα με το πόρισμα της οποίας διαπιστώθηκε μη έκδοση και ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων εσόδων, μέσω καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, για τα έτη 2012, 2013 και 2017. Έτσι, οι ελεγκτές εξέδωσαν:

  • Πράξη επιβολής προστίμου έτους 2012, με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ποσού 44.515,64 ευρώ, διότι από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών του, και από το βιβλίο εσόδων του, διαπιστώθηκε ότι σε τέσσερις (4) περιπτώσεις ονομαστικών πιστώσεων που αφορούσαν την δραστηριότητα του, δεν εκδόθηκαν ισάριθμα φορολογικά στοιχεία εσόδου.
  • Πράξη επιβολής προστίμου για το έτος 2013, με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ποσού 4.143,00 ευρώ, διότι από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών του και
  • από το βιβλίο εσόδων του διαπιστώθηκε ότι  σε δύο (2) περιπτώσεις ονομαστικών πιστώσεων που αφορούσαν την δραστηριότητα του δεν εκδόθηκαν ισάριθμα φορολογικά στοιχεία εσόδου και εκδόθηκε ανακριβώς ένα (1) φορολογικό στοιχείο εσόδου.
  • Πράξη επιβολής προστίμου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Δ΄ Αθηνών, έτους 2017, με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ποσού 578,25 ευρώ, διότι από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών του και από το βιβλίο εσόδων του, διαπιστώθηκε ότι σε μία (1) περίπτωση ονομαστικών πιστώσεων που αφορά την δραστηριότητά του δεν εκδόθηκε φορολογικό στοιχείο εσόδου και εκδόθηκαν ανακριβώς τρία (3) φορολογικά στοιχεία εσόδου για την παροχή υπηρεσιών σε τρεις περιπτώσεις.

Παραγραφή

O επιχειρηματίας άσκησε προσφυγή, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι οι υποθέσεις του 2013 και του 2012 έχουν παραγραφεί.

Πράγματι, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, το αποδέχτηκε και έσβησε τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί. Στο σκεπτικό της η ΔΕΔ σημειώνει ότι με βάση τη νομολογία που έχει δημιουργηθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία» και συνεπώς, ακόμη και εάν εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, εάν αυτές συνέβησαν σε περίοδο άνω της πενταετίας, οι φορολογικές αρχές δεν μπορούν να καταλογίσουν φόρους και πρόστιμα.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η Εφορία, θα μπορούσε να ελέγξει τις καταθέσεις, εντός πενταετίας που δεν παραγράφονται.

Το σκεπτικό της αθώωσης του επιχειρηματία για φοροδιαφυγή, λόγω παραγραφής, αναλύεται στην απόφαση της ΔΕΔ, η οποία αποτελεί και «μπούσουλα» για παρόμοιες εκκρεμείς υποθέσεις.

Η απόφαση 3802/2021 εδώ
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα