Οικονομία

Οι προκλήσεις στην ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας


Προκλήσεις στον τομέα της ανταγωνιστικότητας καταγράφει η Ετήσια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας "ΠΥΞΙΔΑ 2022" του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.

"Στόχος της κυβέρνησης ήταν και είναι η επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, η μείωση του επενδυτικού κενού, η δημιουργία πολλών, καλών νέων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Στόχος, ο οποίος επιτυγχάνεται. Το μοντέλο ανάπτυξης στρέφεται προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, που βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, με τις επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία να αυξάνονται σημαντικά. Ενώ, καταγράφεται θεαματική βελτίωση στις εξαγωγές αγαθών, εντυπωσιακή αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και σημαντική διαφοροποίηση της εξαγωγικής βάσης", επισημαίνει στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αντίστοιχα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για έρευνα και καινοτομία Χρίστος Δήμας, σημειώνει ότι σύμφωνα με το IMD World Competitiveness Yearbook 2022, η χώρα από την 58η θέση το 2019, ανέβηκε στην 47η το 2022 ενώ σύμφωνα με το Global Innovation Index 2022 βρίσκεται στην 44η θέση ανάμεσα σε 132 χώρες, βελτιώνοντας την κατάταξή της κατά 3 θέσεις σε σχέση με το 2021.

"Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας έχει εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες και μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας καθιστώντας την ακόμη πιο ανταγωνιστική. Ό στόχος μας είναι να παρέχουμε τα κατάλληλα κίνητρα και εργαλεία ώστε οι ταλαντούχοι επιστήμονες και επιχειρηματίες να έχουν την βεβαιότητα πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμια κλίμακα από την Ελλάδα. Η Ετήσια Έκθεση της ΠΥΞΙΔΑΣ αποτυπώνει τις διαχρονικές εξελίξεις στην ανταγωνιστικότητα και τους προσδιοριστικούς της παράγοντες και αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την χάραξη διαρθρωτικών πολιτικών", υπογραμμίζει ο κ. Δήμας

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας:

-Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2022 (EIS- European Innovation Scoreboard) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο διάστημα μεταξύ 2015 και 2022, η Ελλάδα αύξησε τις επιδόσεις της κατά 24,1%, όταν οι επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολο των χωρών έχουν βελτιωθεί μόλις κατά 9,9%. Παρά τη σημαντική πρόοδο η χώρα μας βρίσκεται στην 20ή θέση μεταξύ των 27 κρατών της ΕΕ με επιδόσεις κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

-Η Ελλάδα κατατάσσεται 25η μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στην έκθεση του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για το 2022. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο τα τελευταία έτη συγκριτικά με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να καλύπτει την υστέρηση των προηγούμενων χρόνων στις επιδόσεις. Ωστόσο, απαιτείται μεγαλύτερη διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, η οποία παραμένει χαμηλή (9%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (41%) και περαιτέρω βελτίωση στην κάλυψη 5G (66%), ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ολόκληρη τη χώρα.

-Σύμφωνα με τον Eco Innovation Index 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα συνεχίζει να κατατάσσεται στην 16η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-27, όπως και το 2020. Ωστόσο, η χώρα μας καταγράφει την τρίτη καλύτερη ετήσια επίδοση όσον αφορά στη βελτίωση της βαθμολογίας της, καθώς βελτίωσε τη θέση της στην ΕΕ-27, κατά 6 βαθμίδες την τελευταία δεκαετία (από 22η το 2012).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα