Οικονομία

Άλμα εξαγωγών και διπλωματική ρελάνς από την Κίνα


Αντισταθμίζει τους αμερικανικούς δασμούς με άνοιγμα σε Ε.Ε. και Ασία

Εκπλήσσοντας τους αναλυτές, οι εξαγωγές της Κίνας σημείωσαν άνοδο 5,8% τον Ιούνιο σε όρους δολαρίου. Το αποτέλεσμα ενισχύεται κυρίως από την ισχυρή ζήτηση από αγορές εκτός ΗΠΑ, σε μια περίοδο που οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου παραμένουν υψηλές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελωνειακών αρχών της Κίνας, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1%, για πρώτη φορά φέτος, σηματοδοτώντας μια προσωρινή αντιστροφή της πτωτικής τάσης λόγω της ασθενούς εγχώριας ζήτησης.

Παρά τη συνολική αύξηση, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 16,1%, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αν και σε πιο ήπιο ρυθμό σε σχέση με τον Μάιο. Οι κινεζικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν επίσης κατά 15,5%.

Αντιθέτως, η Κίνα σημείωσε ισχυρή άνοδο στις εξαγωγές προς τη Νοτιοανατολική Ασία (+16,8%) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (+7,6%), γεγονός που δείχνει τη στρατηγική της Πεκίνου να αναπροσανατολίσει το εμπόριό της μακριά από την αμερικανική αγορά.

Η "εκεχειρία" της Γενεύης και η νέα γεωοικονομική εξίσωση

Η προσωρινή ανακωχή που συμφωνήθηκε στη Γενεύη στις 12 Μαΐου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αναστολή της πλειονότητας των δασμών για 90 ημέρες, συνέβαλε στην επιβράδυνση της πτώσης των εξαγωγών. Ωστόσο, οι εντάσεις παραμένουν, καθώς Ουάσιγκτον κατηγορεί την Κίνα για καθυστερήσεις στην άρση περιορισμών στις εξαγωγές σπανίων γαιών, ενώ το Πεκίνο αντιδρά στους νέους τεχνολογικούς περιορισμούς και στην ακύρωση θεωρήσεων των αδειών παραμονής(βίζα) φοιτητών.

Η πιο πρόσφατη συνάντηση στο Λονδίνο οδήγησε σε συμφωνία-πλαίσιο για υλοποίηση των δεσμεύσεων, με την Κίνα να επαναλαμβάνει τις αποστολές σπανίων γαιών και τις ΗΠΑ να ελαφρύνουν κάποιους περιορισμούς σε εξαρτήματα και λογισμικό υψηλής τεχνολογίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του “εποικοδομητικές και ρεαλιστικές”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Τραμπ – Σι Τζινπίνγκ πριν την κρίσιμη προθεσμία της 12ης Αυγούστου για μια πιο σταθερή εμπορική συμφωνία.

Κίνα, άλλες αγορές, Βιετνάμ και BRICS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει εντείνει τις πιέσεις σε άλλους εμπορικούς εταίρους της Κίνας. Έχει ήδη απειλήσει με δασμό 40% στα προϊόντα που μεταφέρονται μέσω τρίτων χωρών όπως το Βιετνάμ, καταγγέλλοντας «διαμετακόμιση» ως μέσο για να παρακαμφθούν οι αμερικανικοί δασμοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές της Κίνας προς το Βιετνάμ αυξήθηκαν κατά 23,8% τον Ιούνιο.

Επιπλέον, ο Τραμπ έχει απειλήσει με 10% επιπλέον δασμούς σε χώρες που υποστηρίζουν «αντιαμερικανικές» πολιτικές των BRICS, στέλνοντας μήνυμα και προς το Πεκίνο, που αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ομάδας.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας για το πρώτο εξάμηνο του 2025 ανήλθε σε 586 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 35% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η κινεζική οικονομία δείχνει σημάδια κόπωσης: η ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται στο 5,1%, χαμηλότερα από το 5,4% του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters.

Image by user6702303 on Freepik

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα