Οικονομία

Κίνα: Μείωση βιομηχανικής δραστηριότητας για τρίτο μήνα – Επιμένουν οι αποπληθωριστικές πιέσεις


Η κινεζική βιομηχανική δραστηριότητα παρουσίασε συρρίκνωση για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο, παρά τις εντεινόμενες προσπάθειες του Πεκίνου να τονώσει την οικονομία μέσω δημοσιονομικών και επενδυτικών παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες, ελαφρώς αυξημένος από τις 49,5 του Μαΐου, ωστόσο παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η επίδοση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ενδείξεις ενίσχυσης της δραστηριότητας εντοπίζονται στον υποδείκτη παραγωγής, που ανέβηκε στις 51 μονάδες, καθώς και στις νέες παραγγελίες, που ανήλθαν στο 50,2. Ωστόσο, οι δείκτες αποθεμάτων και απασχόλησης διατηρούν πτωτική πορεία, υποχωρώντας στις 48 και 47,9 μονάδες αντίστοιχα, αντανακλώντας διαρθρωτικές αδυναμίες στον μεταποιητικό τομέα.

Ο μη-μεταποιητικός PMI (υπηρεσίες και κατασκευές) ενισχύθηκε στις 50,5 από 50,3 τον Μάιο. Η υποκατηγορία των υπηρεσιών υποχώρησε ελαφρώς στις 50,1 μονάδες, ενώ εκείνη των κατασκευών σημείωσε άνοδο στις 52,8, αντανακλώντας την πρόοδο που καταγράφεται σε δημόσια έργα υποδομής.

Στασιμότητα, αποπληθωρισμός και πιέσεις στις εξαγωγές

Παρά τα επιμέρους σημάδια ανάκαμψης, η συνολική εικόνα παραμένει εύθραυστη. Η οικονομία της Κίνας «ανακτά μερική δυναμική», όπως σημείωσε ο οικονομολόγος της Capital Economics, Zichun Huang, ωστόσο η ασθενής ζήτηση από το εξωτερικό και η σταδιακή εξάντληση των δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να επιβραδύνουν περαιτέρω τη δραστηριότητα στο β’ εξάμηνο του 2025.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών εξαγωγών παρουσίασε αύξηση, φθάνοντας στο 47,5 από 44,7 τον Μάιο, γεγονός που ίσως αντανακλά την περιορισμένη ανάκαμψη της ζήτησης από τις ΗΠΑ μετά την άτυπη εμπορική ανακωχή που επετεύχθη στα μέσα Μαΐου.

Ωστόσο, οι κινεζικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να βρίσκονται υπό έντονη πίεση. Τον Μάιο κατέγραψαν πτώση 34,5% σε ετήσια βάση, ενώ τον Απρίλιο η μείωση άγγιξε το 21%, καθώς οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στράφηκαν προς εναλλακτικές αγορές για να αποφύγουν δασμούς που άγγιξαν τριψήφια ποσοστά — πριν εν μέρει ανασταλούν μετά τη νέα συμφωνία.

Ταυτόχρονα, ο αποπληθωρισμός βαθαίνει. Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2023. Τα κέρδη των κινεζικών βιομηχανικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 9,1% τον ίδιο μήνα, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση επταμήνου.

Στροφή στην κατανάλωση και επιπλέον τόνωση

Αντιμέτωπη με τις αποπληθωριστικές πιέσεις, η κινεζική ηγεσία επιχειρεί πλέον να αναπροσανατολίσει την οικονομία προς την εγχώρια κατανάλωση. Ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ δήλωσε πρόσφατα σε οικονομικό φόρουμ στην Τιαντζίν ότι στόχος είναι η Κίνα να καταστεί μια «υπερδύναμη κατανάλωσης».

Αναλυτές, όπως ο Tommy Xie της OCBC Bank, τονίζουν ότι η εφαρμογή επιπλέον μέτρων στήριξης είναι κρίσιμη. Προτείνουν την ενίσχυση των προγραμμάτων επιδότησης καταναλωτικών αγαθών, την ανταλλαγή παλαιών με νέα προϊόντα και την έκδοση νέου δημόσιου χρέους ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην οικονομία μέσω των τοπικών και κεντρικών αρχών.

Εμπόριο: Νέα βήματα αλλά πολλές αβεβαιότητες

Σε μια θετική εξέλιξη, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τις ΗΠΑ για επιπλέον λεπτομέρειες του ισχύοντος πλαισίου εμπορικής συνεργασίας. Η Κίνα θα επανεξετάσει αιτήματα εξαγωγών ελεγχόμενων προϊόντων, ενώ οι ΗΠΑ θα άρουν ορισμένους περιορισμούς. Ωστόσο, η έλλειψη συγκεκριμένων όρων και κριτηρίων, π.χ. για εξαγωγές σπάνιων γαιών, αφήνει πολλά ερωτήματα ανοιχτά.

Όπως σημειώνει η Wendy Cutler του Asia Society Policy Institute, οι συνομιλίες παραμένουν πολύπλοκες και απαιτούν καλή πίστη και από τις δύο πλευρές για να εφαρμοστούν στην πράξη.

Το Πεκίνο από την πλευρά του προειδοποίησε ότι δεν θα αποδεχθεί καμία εμπορική συμφωνία ΗΠΑ με τρίτες χώρες που θίγει τα κινεζικά συμφέροντα και προειδοποίησε με «σθεναρά αντίμετρα» σε περίπτωση που κάτι τέτοιο προχωρήσει.

Το επόμενο κρίσιμο σήμα για την κινεζική μεταποίηση αναμένεται την Τρίτη, με τη δημοσίευση του ιδιωτικού PMI από Caixin Media και S&P Global, ο οποίος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 49, από 48,3 τον Μάιο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις