Οικονομία

Κυριαρχία του ψηφιακού χρήματος: Εννέα στις δέκα συναλλαγές ανέπαφες - Μία στις τέσσερις αγορές μέσω smartphone


Η χρήση καρτών πληρωμών συνεχίζει να αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό στην Ελλάδα, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο των συναλλαγών σε σχέση με μόλις πέντε χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ενεργές κάρτες πληρωμών ανήλθαν σε 21,6 εκατομμύρια τον Ιούνιο του 2025, σημειώνοντας αύξηση 5,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2024.

Η κυριαρχία των χρεωστικών και το «άλμα» στις προπληρωμένες

Οι χρεωστικές κάρτες παραμένουν το κύριο μέσο πληρωμής, με αύξηση 6% και μερίδιο 85% του συνόλου.

Οι πιστωτικές κάρτες ενισχύθηκαν οριακά κατά 1%, διατηρώντας μερίδιο 15%, ενώ εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στις προπληρωμένες κάρτες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 39%, φθάνοντας τα 2,4 εκατ. τεμάχια (11% του συνόλου).

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με την ΤτΕ, συνδέεται με τη νέα πρακτική καταβολής επιδομάτων από δημόσιους φορείς, όπως ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ, μέσω ειδικών προπληρωμένων καρτών.

Οι συναλλαγές: περισσότερες, μικρότερης αξίας και… ανέπαφες

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 πραγματοποιήθηκαν 1,325 δισ. συναλλαγές με κάρτες συνολικής αξίας 57 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 5% σε αξία σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε σε 61, από 65 το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ενώ η μέση αξία συναλλαγής υποχώρησε κατά 4,5%, στα 43 ευρώ.

Οι χρεωστικές κάρτες, που αποτελούν το βασικό «υποκατάστατο» των μετρητών, χρησιμοποιούνται κυρίως για συναλλαγές μικρής αξίας. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα διαμορφώθηκε σε 67, από 71 το προηγούμενο εξάμηνο.

Μία στις τέσσερις συναλλαγές γίνεται πλέον μέσω κινητού

Το 2025 σηματοδοτεί τη μετάβαση από το πλαστικό στο άυλο χρήμα.

Περίπου μία στις τέσσερις αγορές (25%) πραγματοποιείται μέσω κινητού τηλεφώνου ή smartwatch, χωρίς φυσική κάρτα. Οι χρήστες προσθέτουν τις κάρτες τους σε εφαρμογές Apple Pay, Google Pay ή στα ψηφιακά πορτοφόλια των τραπεζών, μετατρέποντας το κινητό σε νέο μέσο πληρωμής.

Οι συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ, που μέχρι πρόσφατα γίνονταν σχεδόν αποκλειστικά με μετρητά, εκτελούνται πλέον όλο και πιο συχνά ανέπαφα μέσω κινητού.
Χαρακτηριστικά, στα σούπερ μάρκετ περισσότερες από 6 στις 10 συναλλαγές γίνονται με κάρτα, ενώ σε τουριστικές περιοχές και σημεία με πολλές βραχυχρόνιες μισθώσεις, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 90%.

9 στις 10 συναλλαγές χωρίς επαφή

Η ανέπαφη πληρωμή έχει καθιερωθεί πλήρως: πάνω από 9 στις 10 συναλλαγές που γίνονται με φυσική παρουσία είναι ανέπαφες, ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (8 στις 10).
Οι Έλληνες πληρώνουν πλέον πιο συχνά, για μικρότερα ποσά, και χωρίς να βγάζουν τίποτα από την τσέπη τους.

Περισσότερο από το 25% των συναλλαγών αφορά ποσά έως 10 ευρώ, ενώ αυξάνεται ταχύτατα και ο αριθμός συναλλαγών για ποσά κάτω των 2 ευρώ – ακόμη και για ένα μπουκαλάκι νερό ή καφέ.

Η απάτη σε ιστορικά χαμηλά

Η εξάπλωση των ψηφιακών συναλλαγών δεν συνοδεύεται από αύξηση της απάτης.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2025 καταγράφηκε μείωση 1% στα περιστατικά απάτης σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Ο δείκτης παραμένει εξαιρετικά χαμηλός – μόλις 1 περιστατικό ανά 6.635 συναλλαγές – ενώ η αναλογία αξίας απάτης προς την αξία συναλλαγών σταθεροποιήθηκε στο 0,02% (1 ευρώ απάτης ανά 4.637 ευρώ συναλλαγών).

Στη θετική αυτή εικόνα συμβάλλουν οι συνεχείς ενημερωτικές καμπάνιες της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που ενισχύουν την εγρήγορση των πολιτών απέναντι σε φαινόμενα phishing και ηλεκτρονικής απάτης.

Πληροφορίες για ασφαλείς πρακτικές συναλλαγών είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της ΕΕΤ: https://www.hba.gr/info/PhishingCamp2023

Από το πλαστικό στο ψηφιακό χρήμα

Από την πρώτη χρεωστική κάρτα που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1993 έως σήμερα, το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά.
Η τεχνολογική πρόοδος, σε συνδυασμό με τις συνθήκες της πανδημίας, επιτάχυναν τη μετάβαση σε ένα περιβάλλον όπου οι συναλλαγές είναι ταχύτερες, ασφαλέστερες και πιο προσωποποιημένες.

Η κάρτα πληρωμής – είτε φυσική είτε ψηφιακή – έχει καθιερωθεί πλέον ως το κυρίαρχο μέσο πληρωμής στην καθημερινότητα των πολιτών, συμβάλλοντας παράλληλα και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις