«Κλειδώνει» στο 1,5 δισ.ευρώ το ύψος του πακέτου παρεμβάσεων, φοροελαφρύνσεων και θετικών μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.
Το Μαξίμου επενδύει σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο στις εν λόγω εξαγγελίες, εκτιμώντας ότι μπορούν να αποτελέσουν σημείο καμπής για την κυβέρνηση και να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που απορρέει από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση (ακριβά ενοίκια κτλ) και σκάνδαλα όπως του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το πακέτο ΔΕΘ ενισχύθηκε πρόσφατα με 500 εκατ.ευρώ χάρη στην εξοικονόμηση από τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες. Αυτό το ποσό προστίθεται στον ήδη υπάρχοντα «κουμπαρά» ύψους 1.δισ.ευρώ που έχει έτοιμο προς αξιοποίηση το οικονομικό επιτελείο και έχει δημιουργηθεί από τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών και των πρόσθετων εσόδων από τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής
Βασικός άξονας του πακέτου της ΔΕΘ θα είναι η μείωση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μεσαία εισοδήματα, καθώς και ελαφρύνσεις για χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, θα αποτελέσουν τον κύριο πυλώνα των παρεμβάσεων.
Φοροαπαλλαγές για οικογένειες με παιδιά
Ειδικότερα, οι επιτελείς του οικονομικού επιτελείου εξετάζουν την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση φόρου για τους γονείς. Απώτερος στόχος είναι να δοθεί μια «βαθιά» ανάσα στα νοικοκυριά που δυσκολεύονται-μεταξύ άλλων- και εξαιτίας της φορολογικής επιβάρυνσης.
Από το 2024 ισχύει αυξημένο αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά. Συγκεκριμένα, με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου αυξήθηκε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.
Ενδεικτικά διαμορφώθηκε ως εξής:
- από 9.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί
- από 10.000 ευρώ σε 11.000 ευρώ για δύο παιδιά
- από 11.000 ευρώ σε 12.000 ευρώ για τρία παιδιά.
Επίσης στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται και φοροαπαλλαγές που συνδέονται με πακέτα υγείας αλλά και μεγαλύτερη έκπτωση για παροχές που προσφέρουν οι εργοδότες σε όσους εργαζόμενους γίνονται γονείς.
Μέτρα για τη στέγαση
Σημαντικό βάρος στο πακέτο αναμένεται να έχουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων για να ανοίξουν "κλειστά" ακίνητα, όπως μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα εισοδήματα από ενοίκια, καθώς και ενισχύσεις προς τους ενοικιαστές.
Επίσης εξετάζεται ρύθμιση για να ξεμπλοκάρουν από πολεοδομικά και άλλα προβλήματα και να διατεθούν προς πώληση στην αγορά 35.000 ακίνητα που βρίσκονται σήμερα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των servicers.
Ρύθμιση για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου
Επιπροσθέτως είναι πολύ πιθανό το πακέτο ΔΕΘ να περιλαμβάνει μια ρύθμιση για ελάφρυνση του κόστους για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, που ταλανίζονται εδώ και πολλά χρόνια.
Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο-σε συνεργασία με τις τράπεζες και την ΤτΕ, όπως το έχει περιγράψει εδώ και καιρό το Sin είναι το εξής: τα δάνεια, μέσω του εξωδικαστικού, θα μετατρέπονται σε ευρώ και θα ακολουθεί η ρύθμισή τους ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζονται όλα τα δάνεια. Δηλαδή, με βάση τον ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος διαμορφώνει μια ρύθμιση προσαρμοσμένη στις εισοδηματικές δυνατότητες του δανειολήπτη, ενδεχομένως και με κάποιο «κούρεμα» για να υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης.
Τα δάνεια σε συνάλλαγμα θα εντάσσονται στον εξωδικαστικό με βάση την ισοτιμία με το ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, κάτι που σημαίνει πως αποκλείεται εξ ορισμού οποιαδήποτε μείωση του υπολοίπου με βάση την αρχική ισοτιμία κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου.
Τα παραπάνω θα ισχύουν για όσους έχουν κόκκινα δάνεια σε ελβετικό. Όσοι έχουν καταφέρει, ενδεχομένως με κόπους και θυσίες να κρατήσουν ενήμερα τα δάνειά τους, δεν θα έχουν ούτε τα οφέλη μιας ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού και θα πρέπει να αποδεχθούν όποια λύση μπορεί να προτείνει η τράπεζα.