«Θα υπάρξει ενίσχυση και στο κομμάτι του φυσικού αερίου, στο οποίο κομμάτι οι τιμές έχουν ξεφύγει. Μιλάμε για αυξήσεις 10 και 12 φορές πάνω. Προφανώς είναι μία ενότητα η οποία δεν μπορεί να μείνει χωρίς στήριξη. Λεπτομέρειες, συγκεκριμένες εξαγγελίες αναμένονται το επόμενο διάστημα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας για τα ενεργειακά σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3.
Η ενίσχυση θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε όσον αφορά τους δικαιούχους και η ενίσχυση για την ηλεκτρική ενέργεια, τόνισε επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ωστόσο τόσο μεγάλη δυνατότητα να καλυφθεί τόσο υψηλό ποσοστό των αυξήσεων όπως έγινε με το ρεύμα. «Η περίμετρος θα είναι οριζόντια. Θα ενισχυθούν όλοι», υπογράμμισε.
Εξήγησε ότι η προτροπή για χρήση πετρελαίου θέρμανσης αφορά τις περιπτώσεις που υπάρχει τρόπος αλλαγής χρήσης. «Δεν μιλάμε προφανώς ούτε για κάποιο καταναγκασμό ούτε για κάτι που δεν θα είναι ρεαλιστικό», τόνισε. «Πάντοτε η κοινή λογική είναι αυτή που διέπει τη φιλοσοφία των προτάσεών μας».
Επανέλαβε πάντως ότι και το φυσικό αέριο δεν εξαιρείται από το επίδομα θέρμανσης και θα υπάρξει και πέραν αυτού πολιτική στήριξης για το φυσικό αέριο που θα ανακοινωθεί πλήρως το επόμενο διάστημα.
Για το πετρέλαιο κίνησης, απάντησε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι που πρέπει να είναι συνεχείς και εντατικοί καθώς και ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει στα σκαριά πρόγραμμα Fuel Pass 3. Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αυτό κι εδώ είμαστε να δούμε στη συνέχεια πώς θα κινηθεί η αγορά. Αυτό που θα γίνει είναι ότι θα υπάρξει μια επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου θέρμανσης που θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση στην τιμή σε σχέση με αυτά που φοβόμασταν, έτσι ώστε και αυτό να ξεκινήσει από πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Ως γενική αρχή είπε ότι υπάρχουν σειρά μέτρων, χρηματοδοτικών εργαλείων που δίνουν τη δυνατότητα στο κομμάτι των ενεργειακών υποδομών, στην αλλαγή εγκαταστάσεων ή στην προμήθεια οικονομικότερων συσκευών να ενισχυθεί σημαντικά ο καταναλωτής ώστε να καταναλώνει λιγότερη και προφανώς φθηνότερη ενέργεια.
Ρητορικός παροξυσμός της Τουρκίας
Για ρητορικό παροξυσμό της Τουρκίας σε εξέλιξη και για «ακρότητες που βασίζονται σε ψέματα, σε διαστρέβλωση της ιστορίας, της διεθνούς νομιμότητας, των Συνθηκών, της πραγματικότητας που υπάρχει στο Αιγαίο» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις νέες προκλήσεις του Τούρκου υπουργού 'Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ για την Ελλάδα. «Επαναλαμβάνονται συνεχώς αυτά τα ψέματα αλλά η μονότονη επανάληψη ενός ψέματος δεν το καθιστά αλήθεια και αυτό το έχει αντιληφθεί το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Η ελληνική διπλωματία απαντά με πολύ αποτελεσματικό τρόπο στις προκλήσεις και στα ανιστόρητα και ανυπόστατα της τουρκικής πλευράς και νομίζω ότι η εμβέλεια και η απήχηση των απόψεών μας επιβεβαιώνεται από διαφορετικά γεγονότα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη».
Πρόσθεσε ότι «είναι πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι εμείς έχουμε κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις και προφανώς είμαστε τελείως ανυποχώρητοι στα ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία κι από κει και πέρα έχουμε πάντοτε ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου». Υπογράμμισε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός ποτέ δεν έχει αρνηθεί διάλογο ή συζήτηση καθώς και ότι η ισχύς των επιχειρημάτων μας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο κι έχουμε αποδείξει ότι η χώρα μας είναι μια δύναμη σταθερότητας στο Αιγαίο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και τους εταίρους μας και απέναντι στον αναθεωρητισμό, με απόλυτο σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και με διάθεση καλής γειτονίας υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτά θα γίνονται αμοιβαία αποδεκτά κι από τις δύο πλευρές». Είπε ακόμη ότι η χώρα έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας γεγονός που προσθέτει στην αυτοπεποίθησή μας.
Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμη ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτή η επίμονη τακτική της του ρητορικού παροξυσμού και των προκλήσεων μπορεί να εξυπηρετεί την εσωτερική πολιτική κατάσταση για τους αξιωματούχους της Τουρκίας «είναι όμως απολύτως αδιέξοδη».
Τόνισε πως «είναι προς όφελος της Τουρκίας να αντιληφθεί ότι το μήκος κύματος που εκπέμπει όλος ο δυτικός κόσμος πλέον είναι στη λογική της σταθερότητας, της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».
Για τα εσωτερικά πολιτικά, ο κ. Οικονόμου είπε ότι όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η απλή αναλογική, αυτή η ηθελημένη βόμβα που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενδεχόμενο να δώσει αριθμητικά μία ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με μία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, του κ. Βαρουφάκη ενδεχομένως και του ΚΚΕ. Αυτό έχει έναν χαρακτήρα πολιτικής τερατογένεσης, εξήγησε, από τη στιγμή που το πρώτο κόμμα θα είναι εκτός μιας κυβέρνησης ετερόκλητης με τόσα πολλά και διαφορετικά κόμματα.
«Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είπε ότι έχουμε μπροστά μας έναν εκλογικό κύκλο, δύο αναμετρήσεων οι οποίες και οι δύο είναι εξίσου κρίσιμες», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
Έχουν τελειώσει τρία θέματα το θέμα του χρόνου των εκλογών, του τρόπου των εκλογών και το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι τις εκλογές όπως είναι, είπε ολοκληρώνοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση όπως έκανε και μέχρι τώρα δεν θα ξεστρατίσει από τη βασική της προοπτική που είναι η αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων, δεν ανταποδίδει κατηγορίες ή μομφές και απαντά σε όλα αυτά με τα αποτελέσματα της πολιτικής της.