Αγορές

Ολική επαναφορά και μεγάλα κέρδη στο χρηματιστήριο


"Υποσχέσεις" για γρήγορα κέρδη και υψηλές αποδόσεις δίνει πάλι το ελληνικό χρηματιστήριο, που συνέχισε σήμερα  για τέταρτη ημέρα την ανοδική του πορεία, κόντρα στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και στο μέτωπο της Ουκρανίας. Με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει +3%, ο ΓΔ επανήλθε ορμητικά πάνω πάνω από τις 1.400 μονάδες και βάζει πλώρη για τα υψηλά 12μήνου, που απέχουν πλέον μόνον 1,5%.

 Το αγοραστικό ενδιαφέρον αναθερμαίνεται και ο πήχυς των προσδοκιών ανεβαίνει. Ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι  μέσα σε  4 συνεδριάσεις η αγορά  επιτυγχάνει την "ολική επαναφορά", ανακτώντας ό,τι είχε χάσει στη διάρκεια της αναταραχής μετά το ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ. Επιταχύνεται πάλι η εισροή ξένων κεφαλαίων, με τοποθετήσεις από διεθνή χαρτοφυλάκια που είχαν μείνει αδρανή  εν αν αναμονή  εξομάλυνσης της κατάστασης μετά τις επειθετικές κινήσεις του Ιράν και του Ισραήλ.

Ωθηση στην αγορά δίνουν τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν μεγάλες εισηγμένες εταιρείας, συνοδευόμενα από υψηλά μερίσματα και αισιόδοξες εκτιμήσεις για τς φετινές επιδόσεις.

 Θετικά συνέβαλε και η μάλλον απροσδόκητη αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από την S&P, που εκτιμάται ότι ενισχύει την εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών και μπορεί να εφλερει περισσότερα ξένα κεφάλαια στο ΧΑ και στα ελληνικά ομόλογα.. Κινητικότητα προσδίδουν και οι πληροφορίες για έντονες διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο, όπου τον τόνο δίνουν τα deals εξαγορών και τα μεγάλα projects του ενεργειακού τομέα.

Αντίθετα, κλίμα επιφυλακτικότητας επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου πάντως η εικόνα βελτιώθηκε τις τελευταίες ώρες. Αάνοδο 0,75% καταγράφει ο DAX  στη Φρανκφούρτη, σε θετικό έδαφος επανήλθε ο γαλλλικός CAC40, ενώ η αγορά του Λονδίνου."τρέχει"σε ρυθμούς μίνι ράλι και ο FT-100 πραγματοποιεί άλμα +1,75%. Οριακά κέρδη καταγράφουν αυτή την ώρα οι δείκτες της Wall Street.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή υποδηλώνει η πτωτική πορεία των τιμών πετρελαίου. Το μπρεντ υποχωρεί σήμερα και κιείται αυτή την ώρα κοντά στα 86,5 δολάρια.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η επάνοδος του ΓΔ πάνω από τις 1.420 μονάδες και η υπέρβαση διαδοχικών αντιστάσεων δείχνει ότι η αγορά έχει ακόμη δυνάμεις και με την εισροή φρέσκου χρήματος αποκτά ανοδική δυναμική.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο και οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση, κλείνοντας στα απόλυτα υψηλά ημέρας..

O Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 1.420,4 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,99%.  Αύριο θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αντίσταση στη ζώνη 1.425-1.435 μονάδων, με μεγάλες πιθανότητες να "ανοίξει δρόμο" για υψηλότερα.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 2,28% κλείνοντας στις 3.455,9 μονάδες. Ανοδο 1,68% σημείωσε ο FTSEM των med caps.
  Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε άλμα +3%, με αυξανόμενη συναλλακτική κίνηση στις μετοχές του κλάδου. Eurobank +4,7%, Optima +3,9%, Πειραιώς +2,9%, Alpha +2,6%, Εθνική +1,8%, Attica Bank +1,4%. Στο κόκκινο η Τρ.Ελλάδος (-0,7%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chps εντυπωσίασε η Quest με άλμα +5,7%. Ακολούθησαν Aegean +4,3%, ΕλβάλΧαλκόρ +3%,  Ελλάκτωρ και Lamda +2,6%, Motor Oil, Τιτάν και Μυτιληναίος +2,2%, ΟΤΕ και Coca-Cola +2,1%.

Στο κόκκινο μόνον η Autohellas, με απώλειες 4,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα