Χρηστικά

Ουραγός η Ελλάδα στη φορολογική ανταγωνιστικότητα!


Η χώρα μας παρέμεινε στην 25η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ, λόγω υψηλών φόρων και νομοθετικών στρεβλώσεων

Στάσιμη στις τελευταίες θέσεις των χωρών του ΟΟΣΑ, παρέμεινε η Ελλάδα το 2023 στον δείκτη φορολογικής ανταγωνιστικότητας, στοιχείο που αναδεικνύει τις αδυναμίες του φορολογικού μας συστήματος αλλά και τους, ορισμένους, υψηλούς συντελεστές φορολόγησης.

Ειδικότερα, στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) σε συνεργασία με το Tax Foundation, η Ελλάδα βρέθηκε στην 25η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ, με την κατάταξη να μένει αμετάβλητη, σε σχέση με το 2022.

Για φέτος, η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 61,4 στον Δείκτη, σημειώνοντας πτώση κατά 1,5 μονάδες, αλλά διατήρησε την 25η θέση.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας του ΚΕΦΙΜ προκύπτει, ότι η Ελλάδα, ως προς τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται:

  • στη 19η θέση στην εταιρική φορολόγηση,
  • στην 8η θέση στη φορολόγηση φυσικών προσώπων,
  • στην 33η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης,
  • στην 28η θέση στους φόρους επί της ιδιοκτησίας,
  • στην 23η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.

Στα θετικά σημεία του ελληνικού φορολογικού συστήματος περιλαμβάνονται:

  1. Ο καθαρός φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων επί μερισμάτων, στο 5%, είναι σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (24,2%).
  2. Ο συντελεστής φορολόγησης εταιρικού εισοδήματος στο 22% είναι κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23,6%).
  3. Οι κανονισμοί Ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιρειών στην Ελλάδα είναι μετριοπαθείς και εφαρμόζονται μόνο στο παθητικό εισόδημα.

Στα αρνητικά σημεία του φορολογικού συστήματος Ελλάδας εντάσσονται τα ακόλουθα:

  1. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των καθαρών ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζημιές για να μειώσουν προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα.
  2. Η Ελλάδα έχει ένα σχετικά περιορισμένο δείκτη φορολογικών συμβάσεων (56 συμβάσεις έναντι 74 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).
  3. Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις στον ΟΟΣΑ, καθώς καλύπτει μόλις το 36% της τελικής κατανάλωσης.

Τι είναι η φορολογική ανταγωνιστικότητα

Ο Δείκτης Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας (ΔΔΦΑ) έχει ως στόχο να μετρήσει τον βαθμό στον οποίο το φορολογικό σύστημα μιας χώρας συμφωνεί με δύο σημαντικές αρχές της φορολογικής πολιτικής την ανταγωνιστικότητα και την ουδετερότητα.

Ένας ανταγωνιστικός φορολογικός κώδικας κρατά χαμηλούς τους οριακούς φορολογικούς συντελεστές. Στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα, το κεφάλαιο χαρακτηρίζεται από μεγάλη κινητικότητα.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν σε όποιες χώρες του κόσμου επιλέξουν αναζητώντας τη μεγαλύτερη απόδοση. Έτσι, αναζητούν χώρες με μικρότερους φορολογικούς συντελεστές επί των επενδύσεων για να μεγιστοποιήσουν τα μετά των φόρων κέρδη τους.

Αν μία χώρα έχει υπερβολικά υψηλό φορολογικό συντελεστή, τότε οι επενδύσεις θα οδηγηθούν αλλού, με αποτέλεσμα μικρότερη οικονομική ανάπτυξη για τη χώρα αυτή. Επιπλέον, οι υψηλοί οριακοί φορολογικοί συντελεστές μπορεί να εμποδίσουν εγχώριες επενδύσεις καθώς και να οδηγήσουν σε φοροαποφυγή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα