Την παράταση του ισχύοντος πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες - μέχρι τέλος Ιουλίου - ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη λήξη και αυτής της παράτασης θα εφαρμοσθεί σύστημα επιδότησης επιτοκίου, που θα καλύπτει τους οικονομικά ασθενέστερους και "ευάλωτους" δανειολήπτες.
Είναι το μίνιμουμ προστασίας που κατόρθωσε να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι απέρριπταν κατηγορηματικά τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για συνέχιση του καθεστώτος προστασίας, ζητώντας να αφεθούν ελεύθερες οι τράπεζες να προχωρήσουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι με το σύστημα επιδότησης επιτοκίου που θα εφαρμοσθεί, θα καλύπτεται πολύ μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών - και οπωσδήποτε οι οικονομικά ασθενέστεροι που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.
Μετά την ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα θα καταργηθούν όλες οι υφιστάμενες επιμέρους διατάξεις για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, μεταξύ των οποίων ο νόμος Κατσέλη, ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας (4605/2019).
Επιδόματα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.
Δήλωσε ότι «μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή της σύμβασής τους ή οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται παραμένουν κλειστές».
Τόνισε ότι «το ίδιο θα ισχύσει για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους πέρα από τους ανέργους».
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι:
- Θα συνεχιστούν και επιδόματα σε ανέργους.
- Θα στηριχθούν από το κράτος οι αποδοχές όσων επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο στις εργασίες τους.
- Θα στηριχθεί σε μια ευρεία κλίμακα η απασχόληση των εργαζομένων και θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα "SURΕ" προς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν όλους τους εργαζόμενους.
Πάντως, παραδέχθηκε ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι δραματικές, πρωτόγνωρες, στην οικονομία. Προειδοποίησε ότι επέρχεται ύφεση από εξωγενείς παράγοντες και θα είναι σοβαρές οι δυσκολίες που μας περιμένουν, αλλά υποστήριξε ότι «θα μοιραστούν δίκαια» μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και κοινωνίας.
«Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι όταν αρχίσει να γράφεται ο επίλογος της υγειονομικής κρίσης, πάνω του θα αποτυπώνεται ο πρόλογος μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Τρικυμία και ύφεση θα είναι μεγάλη. Θα είναι παγκόσμια», ανέφερε.