Η αισθητή αποκλιμάκωση της τιμής φυσικού αερίου, έστω κι αν τις τελευταίες εβδομάδες προέκυψε μια προσωρινή (;) αναζωπύρωση, έχουν προκαλέσει μείωση της τιμής ρεύματος. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στα βασικά τιμολόγια που ανακοινώνουν τους τελευταίους μήνες οι πάροχοι ρεύματος, κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε και ενόψει Ιουλίου.
Σήμερα οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις τιμές ρεύματος για τον επόμενο μήνα που εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ των 8 λεπτών ανά κιλοβατώρα και 16 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Οι τιμές αυτές θα είναι μειωμένες από 4,7% – 16% έναντι 8,4 λεπτών και 19 λεπτών για τον τρέχοντα μήνα.
Την ίδια στιγμή όμως, οι κρυφές χρεώσεις αυξάνονται και αποτελούν τη βασική αιτία για την οποία οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν «φουσκωμένοι».
Οι νέες κρυφές αυξήσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τα τέλη δικτύου διανομής που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τους παρόχους και αναπροσαρμόστηκαν προς τα πάνω από την 1η Μαΐου. Αυτό συνέβη διότι τροποποιήθηκε η μεθοδολογία υπολογισμού τους, όπως προβλέπει η σχετική πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Με την απόφαση της ΡΑΕ η χρέωση ισχύος αναπροσαρμόζεται στα 4,434 ευρώ ανά KVA ανά έτος από 0,52 ευρώ σήμερα και η χρέωση ενέργειας μειώνεται στα 0,01415 ευρώ/kWh από 0,0213 ευρώ/kWh. Η αύξηση κατά μέσο όρο στο ενεργειακό τιμολόγιο ενός νοικοκυριού θα είναι περίπου 76 ευρώ τον χρόνο (2023).
Οι αναπροσαρμογές αυτές προκαλούν τις ακόλουθες επιβαρύνσεις, για ένα μέσο καταναλωτής (25 KVA ισχύ και 3.750 kWh ετήσια κατανάλωση) η χρέωση θα είναι 174 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα. Αντίστοιχα μεγάλη είναι η επιβάρυνση και για τις επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής τάσης, καθώς τα τέλη δικτύου έχουν υπερτριπλασιαστεί.
Σε… ισχύ βρίσκονται οι «αθέατες» χρεώσεις που αφορούν τη χρήση του συστήματος που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ. Ειδικότερα οι χρεώσεις αναπροσαρμόστηκαν για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με τη χαμηλή τάση σε 9,78 ευρώ/mwh από 6,35 ευρώ/ mwh που ήταν αρχικά.
Αναπροσαρμογή των ΥΚΩ
Επίσης οι κρυφές αυξήσεις προέρχονται από την αναπροσαρμογή των ΥΚΩ, με ένα συνολικό ποσό επιβάρυνσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ετήσια βάση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.
Και η λίστα δεν σταματάει εδώ, αντιθέτως είναι πιθανόν να προστεθούν σ’ αυτή και άλλες χρεώσεις. ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αιτήματα αναθεώρησης προς τα πάνω του Wacc (μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου), που αποτελεί βασική παράμετρο καθορισμού του ετήσιου εγκεκριμένου εσόδου για τους διαχειριστές. Αίτημα που γίνει αποδεκτό από την ΡΑΕ θα επιφέρει νέα «κρυφή» χρέωση.