Τράπεζες

Πειραιώς: Eνισχύει την κτηνοτροφία - Επανεκκίνηση σε κόκκινα δάνεια 700 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών


Μετά την είσοδό της στον τομέα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, η Τράπεζα Πειραιώς στρέφει την προσοχή και τη στρατηγική της στον νευραλγικό κλάδο της κτηνοτροφίας.

«Ξεκινήσαμε με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, επειδή προσφέρουν ελεγχόμενες, σταθερές αποδόσεις. Tώρα προχωράμε στη κτηνοτροφία, με το δεύτερο μεγάλο έργο μας ήδη υπό σχεδιασμό», ανέφερε ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, από το βήμα του διήμερου 11ου συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας.

Όπως είπε ο κ. Αλεξάνδρου, η Πειραιώς ίδρυσε Κέντρο Αριστείας στον Αγροδιατροφικό Τομέα, με έμφαση στον εντοπισμό κλάδων με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως η εντατική κτηνοτροφία και οι θερμοκηπιακές μονάδες.

«Δεν έχουμε περιθώριο για άλλο χαμένο χρόνο. Οι πελάτες μας στον κτηνοτροφικό τομέα έχουν το know-how. Εμείς έχουμε την ευθύνη να δώσουμε τις λύσεις - όχι γενικά και αόριστα, αλλά με εξειδίκευση, διάρκεια και προοπτική», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Κόκκινα δάνεια»: Νόμος 5184 και ευκαιρία επανεκκίνησης για 21.000 αγρότες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μίλησε για τον νέο νόμο 5184/2025, που δημιουργεί ένα πλαίσιο λύσεων για 700 συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες.Ο κ.. Αλεξάνδρου τόνισε: «Δεν ήρθαμε να ξαναγεμίσουμε την Ελλάδα με κόκκινα δάνεια. Ήρθαμε να στηρίξουμε ό,τι αξίζει να σωθεί και να αναπτυχθεί». Εξήγησε, δε, ότι η λύση θα έρθει μέσα από συνεργασία, διαφάνεια και σύνεση.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και η επένδυση στην αποφυγή ζημιάς

Παρουσιάζοντας τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Τράπεζας Πειραιώς για τον αγροτικό τομέα, ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ότι στόχο έχουν τη βιώσιμη ενδυνάμωση του εισοδήματος των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Ενδεικτικά μίλησε για τα επενδυτικά δάνεια 5-15 ετών για παραγωγούς και αγροτικές επιχειρήσεις, τα μόνιμα κεφάλαια κίνησης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα «Αγροκίνηση», τη χρηματοδότηση Σχεδίων Βελτίωσης, με περισσότερα από 2.000 εγκεκριμένα δάνεια, τη συμβολαιακή γεωργία με χαμηλό επιτόκιο 5,5%, μέσω ειδικής πιστωτικής κάρτας και την πρόσβαση σε πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, με ετήσιο όγκο άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Επισημαίνοντας ότι η αγροτική ανάπτυξη περνά μέσα από την πρόληψη κινδύνων, ο κ. Αλεξάνδρου παρουσίασε τη νέα φιλοσοφία της τράπεζας και τις επενδύσεις που προωθεί για την αποφυγή ζημιάς. Αυτές είναι χρηματοδοτήσεις για αντιχαλαζική προστασία, έργα αρδευτικής υποδομής και ενεργειακή διαχείριση και εξοικονόμηση σε αγροτικές μονάδες.

Το διήμερο 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ στο πλαίσιο του έργου ενημερωτικών δράσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) «COOPinCAP» και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα