Ασταμάτητα χτυπούν τα… ηλεκτρονικά σφυριά των πλειστηριασμών τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, με τις τράπεζες να στέλνουν σαφές μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς εκποιούν ακίνητα ακόμη και πολύ μικρής αξίας.
Προς το παρόν, και μέχρι να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα γίνει με τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, οι τράπεζες αποφεύγουν να «χτυπούν» πρώτες κατοικίες, ακόμη και αν δεν υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου, εξαιρώντας όμως τις πολυτελείς κατοικίες μεγάλης αξίας.
Κατά τα άλλα, όμως, οι τράπεζες προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακόμη και για κατοικίες πολύ μικρής αξίας, όταν έχουν διαπιστώσει ότι ο οφειλέτης κατά σύστημα αποφεύγει τις υποχρεώσεις του, ακόμη και όταν έχουν γίνει προτάσεις για ρύθμιση οφειλών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οφειλέτη με χρέος 200.000 ευρώ, τα ακίνητα του οποίου βγήκαν στο σφυρί αυτές τις ημέρες από συστημική τράπεζα. Για να καλύψει τις απαιτήσεις της, η τράπεζα έβγαλε σε πλειστηριασμό συνολικά 14 κατοικίες του ίδιου οφειλέτη, με την αξία καθεμιάς να είναι χαμηλότερη των 20.000 ευρώ!
Αρκετές είναι, γενικότερα, οι περιπτώσεις διαμερισμάτων μικρής αξίας (20.000 – 30.000 ευρώ), που βγαίνουν στο σφυρί.
Ελάχιστα από τα ακίνητα καταλήγουν σε τρίτους αγοραστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, λιγότερα από ένα στα πέντε ακίνητα βρίσκουν αγοραστή. Τα περισσότερα καταλήγουν στις ίδιες τις τράπεζες, που δέχονται ασφυκτική πίεση από την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή να τα ρευστοποιήσουν το συντομότερο.
Από αυτή την εβδομάδα μέχρι και το τέλος του χρόνου είναι προγραμματισμένοι περισσότεροι από 2.500 πλειστηριασμοί, ενώ το έτος κορύφωσης θα είναι το 2019, όπου αναμένονται περισσότεροι από 25.000 πλειστηριασμοί.
Τι έλεγε η Bank of America
Η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών φαίνεται ότι βελτιώνεται σημαντικά, ενώ αρχικά απογοήτευε τους αναλυτές που παρακολουθούν τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.
Στοιχεία που είχε παρουσιάσει τον Ιούλιο σε έκθεσή της η Bank of America/Merrill Lynch έδειχναν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί απέδιδαν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο:
- Οι αρχικές υψηλές τιμές κρατούσαν πολύ χαμηλά τα ποσοστά επιτυχίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών: Μόλις 17% στην Alpha Bank, 55% στην Eurobank και 60% στην Πειραιώς.
- Ακόμη και αυτά τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, όμως, θα ήταν πολύ χαμηλότερα αν δεν αποτελούσαν οι ίδιες οι τράπεζες τους βασικούς αγοραστές των ακινήτων που βγάζουν στο σφυρί. Το ποσοστό των ακινήτων που αγοράσθηκαν από την Alpha από πλειστηριασμούς με την ίδια την τράπεζα επισπεύδουσα έφθανε το 72%, ενώ στην περίπτωση της Eurobank ήταν ακόμη υψηλότερο, 87%.
- Αν ένας από τους βασικούς στόχους των τραπεζών ήταν να «στριμώξουν» με τους πλειστηριασμούς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τα πρώτα στοιχεία έδειχνα ότι τα αποτελέσματα δεν δικαίωναν τις προσδοκίες, καθώς έδειχνα ότι η αύξηση των εφάπαξ πληρωμών δανείων ήταν αμελητέα.
- Ακόμη και όταν οι τράπεζες πωλούσαν ακίνητα μέσα από τις δικές τους πλατφόρμες, χωρίς να υπάρχει η πίεση του πλειστηριασμού που μειώνει τις τιμές, οι τιμές πώλησης ήταν χαμηλότερες από τις τιμές αγοράς. Αναφέρεται το παράδειγμα της Τρ. Πειραιώς, η οποία διέθεσε ακίνητα αγοραίας αξίας 19,3 εκατ. ευρώ έναντι 17,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή με έκπτωση 11%.