Media

“Πλούσιοι” υποψήφιοι μνηστήρες για τη Nova- “Γρίφος” με BCP/United


 Θέμα χρόνου είναι πλέον η αλλαγή ιδιοκτησιακού σχήματος στη Nova, για την οποία εκδηλώνεται ενδιαφέρον από αραβικούς τηλεπικοινωνιακούς ομίλους και από πολυεθνικά funds που έχουν ήδη ισχυρή παρουσία στον κλάδο. Ομως, ενώ οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και διαρρέουν πολλές πληροφορίες για τους υποψήφιους αγοραστές και το πιθανό τίμημα, αδιευκρίνιστο παραμένει... ποιός πουλάει και τι:

  • Θα πουληθεί από την BC Partners η United Group και ο αγοραστής θα αποκτήσει εμμέσως και τον έλεγχο της θυγατρικής NOVA;
  • Η United Group θα παραχωρήσει στους αγοραστές το πακέτο μετοχών της Nova – και εν συνεχεία η δική της “τύχη” θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στον όμιλο BCP;

Επισημαίνεται ότι η BC Partners του διαχειριστή κεφαλαίων Νίκου Σταθόπουλου κατέχει το 55% της United Group και μέσω αυτής ελέγχει την Nova. Εχει αποφασίσει να ρευστοποιήσει αυτή τη συμμετοχή, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να πουληθούν τμηματικά διάφορα “κομμάτια”του ομίλου – με πρώτο τη Nova.

Αγνωστο τι προτίθεται να πράξει ο εταίρος της Dragan Solak, ο Σέρβος πολυεκατομμυριούχος  που κατέχει το υπόλοιπο 45%.

 Οι αποτιμήσεις

Η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (55%) της  United Group είναι δύσκολο εγχείρημα, λόγω και της υψηλής αποτίμησης του ομίλου, που  υπολογίζεται σε 8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δανειακών υποχρεώσεων.

Ευκολότερα μπορεί να “εκποιηθεί” η Nova – και μάλιστα με αναλογικά υψηλότερο τίμημα, της τάξεως των 2,2 δισ. ευρώ,  κατά τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου.

 Οι προσφορές

 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προσφορές έχουν υποβάλει  τουλάχιστον 4 διεθνή επενδυτκά funds, ενώ εκτός κούρσας έμεινε τελικά το αμερικανικό CVC.

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία στο διαγωνισμό του βρετανικού private equity APAX Partners, που είχε μπει παλαιότερα στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, αποκτώντας συμμετοχή στην τότε Telestet και μετέπειτα Wind, ¨πρόγονο” της σημερινής Nova.

Οι άλλοι διεκδικητές που κατέθεσαν προσφορά είναι το private equity fund Warburg Pincus, η σαουδαραβική εταιρεία τηλεπικοινωνιών STC (Saudi Telecom Company) και η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Εtisalat (E&), που εδρεύει στα Εμιράτα και υπήρξε στο παρελθόν μέτοχος της Wind.

Επισημαίνεται ότι η σαουδαραβκή STC έχει ήδη υλοποιήσει ένα μεγάλο deal με την BCP/United, εξαγοράζοντας ολόκληρο το δίκτυο τηλεπικοινωνιιακών πύργων της σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα