Νέες αποκαλύψεις για το σκοτεινό κόσμο του Bitcoin, του κρυπτονομίσματος που φαίνεται ότι χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό για ξέπλυμα χρήματος του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και των μυστικών υπηρεσιών, αναμένονται μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να εκδοθεί στη Γαλλία ο Ρώσος «βασιλιάς του Bitcoin», Αλεξάντερ Βίνικ.
Η απόφαση για την έκδοση του Ρώσου, που κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι, ως διαχειριστής της πλατφόρμας BTC-e βρίσκεται πίσω από το ξέπλυμα πάνω από 4 δισ. δολ., συμπίπτει με τις αποκαλύψεις που έκαναν οι αμερικανικές για τη δράση 12 πρακτόρων της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων (GRU), οι οποίοι κατηγορούνται για επέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, με την υποκλοπή και διαρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, οι 12 πράκτορες χρησιμοποίησαν αποκλειστικά το Bitcoin για να κρύψουν από τις αρχές τις δαπάνες της επιχείρησης υπονόμευσης των αμερικανικών εκλογών. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται τόσο εκτεταμένη χρήση του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος σε μια αποσταθεροποιητική επιχείρηση των ρωσικών υπηρεσιών.
Από αυτή την άποψη, προσλαμβάνει νέο ενδιαφέρον η υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ και ίσως εξηγείται γιατί οι ρωσικές αρχές έδωσαν πολύμηνη μάχη ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων για να αποτρέψουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ενώ αντέδρασαν πολύ έντονα χθες, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για έκδοση του διαχειριστή μιας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων στην Γαλλία, οι αρχές της οποίας αναμένεται να συνεργασθούν με τις αμερικανικές.
Η Μόσχα αντέδρασε σχεδόν με την ίδια ένταση, που είχε αντιδράσει για την απέλαση διπλωματών της και απείλησε με αντίποινα, ενώ άφησε να εννοηθεί και πάλι ότι υπήρξε «αμερικανικός δάκτυλος». «Οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, υπό πιέσεις από το εξωτερικό», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο αίτημα που είχε καταθέσει η ρωσική γενική εισαγγελέας για την έκδοση του «Mr.Bitcoin» στην πατρίδα του και πρόσθεσε, σε απειλητικό τόνο, ότι «η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες ενέργειες».
Οι διεθνείς αψιμαχίες για την έκδοση του Βίνικ ήταν πολύμηνες. Αρχικά οι Ρώσοι είχαν «απαντήσει» στο αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ, που αφορούσε κολοσσιαία ποσά ξεπλύματος, με δικό τους αίτημα για μικρή υπόθεση απάτης. Στη συνέχεια, αναβάθμισαν το κατηγορητήριο, ελπίζοντας ότι έτσι θα κατάφερναν να εκδοθεί ο Βίνικ στην Ρωσία.
Όμως, στην υπόθεση παρενεβλήθη η Γαλλία, πιθανότατα σε συνεννόηση με τις αμερικανικές αρχές και εξέδωσε εις βάρος του Βίνικ ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, για ξέπλυμα 130 εκατ. ευρώ. Το ευρωπαϊκό ένταλμα είναι ισχυρότερο, όπως τονίζουν νομικοί, από τα αιτήματα Ρώσων και Αμερικανών, γι’ αυτό και το Συμβούλιο Εφετών της Θεσσαλονίκης αποφάσισε την έκδοση Βίνικ στην Γαλλία.
Ο Βίνικ συνελήφθη το περασμένο καλοκαίρι με διεθνές ένταλμα, ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του στη Χαλκιδική. Απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, επισήμανε ότι έκανε «μεταφορά ηλεκτρονικού χρήματος μέσω πλατφόρμας» και πρόσθεσε ότι επρόκειτο για «προσωπικές συναλλαγές», τις οποίες ο ίδιος θεωρούσε νόμιμες.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο των Αμερικανών, όμως, ο Βίνικ εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος εγκληματικών οργανώσεων που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, ενώ κατηγορείται και για το ηλεκτρονικό «ριφιφί» σε μεγάλο ανταλλακτήριο Bitcoin, με τεράστια λεία.
Ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι αν η πλατφόρμα του Βίνικ χρησιμοποιήθηκε και για διευκόλυνση επιχειρήσεων των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η πλατφόρμα που διαδέχθηκε την BTC-e, η οποία έκλεισε με παρέμβαση των αμερικανικών αρχών, αγοράσθηκε από πρόσωπο που εμπλέκεται σε ομάδες παραστρατιωτικών, που έδρασαν στην Ουκρανία.