Οικονομία

Ποιοι γλιτώνουν το 2019 το «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος


Χιλιάδες επαγγελματίες ή επιτηδευματίες με μπλοκάκι μπορούν να ελαφρύνουν αισθητά το φετινό εκκαθαριστικό σημείωμα

Χιλιάδες επαγγελματίες ή επιτηδευματίες με μπλοκάκι μπορούν να γλιτώσουν φέτος την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος, που ανέρχεται σε 500 - 1.000 ευρώ το χρόνο, ελαφρύνοντας αισθητά το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Μετά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προηγήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο, έχει αυξηθεί ο κύκλος των επιτηδευματιών και των αγροτών, οι οποίοι δεν θα πληρώσουν το 2019 το τέλος επιτηδεύματος.

Αρχικά εξαιρέθηκαν από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος, όσοι επιτηδευματίες είναι σε αδράνεια, ενώ τώρα προστίθενται στην απαλλασσόμενη κατηγορία και οι επιτηδευματίες που αλλάζουν επαγγελματική δραστηριότητα, οι οποίοι κατοχυρώνουν την απαλλαγής για μια πενταετία.

Αναλυτικότερα, η νομοθεσία προβλέπει την απαλλαγή για μια πενταετία των επιτηδευματιών, από τη στιγμή που θα προβούν σε έναρξη επιτηδεύματος.
Έρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και με απόφασή του κρίνει, ότι την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος τη δικαιούνται και όσοι επαγγελματίες αλλάζουν είδος δραστηριότητας.

Παράδειγμα, κάποιος που ασκούσε μια δραστηριότητα π.χ. σύμβουλος επιχειρήσεων και είχε την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για μια πενταετία και στη συνέχεια πλήρωνε το τέλος επιτηδεύματος ή διέκοψε τη δραστηριότητά του. Κατόπιν διακόπτει τη δραστηριότητά του.

Στη συνέχεια αλλάζει επαγγελματική δραστηριότητα, με διαφορετικό Κωδικό Αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) και προβαίνει σε νέα έναρξη εργασιών στην εφορία.
Μέχρι τώρα, υποχρεούταν κανονικά στην πληρωμή τέλους επιτηδεύματος, καθώς η νέα έναρξη εργασιών, δεν θεωρούνταν «νέα» από την εφορία, επειδή είχε ήδη κάνει άλλη έναρξη και στο παρελθόν.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε, μετά από προσφυγή δικηγόρου, ότι ο επαγγελματίας που κάνει έναρξη εργασιών δικαιούται την απαλλαγή για μια πενταετία, από το τέλος επιτηδεύματος και τη δεύτερη φορά, εφόσον πρόκειται για διαφορετική επαγγελματική δραστηριότητα, σε σχέση με την πρώτη που ασκούσε.

Την απόφαση του ΣτΕ την προκάλεσε ένας δικηγόρος, ο οποίος προέβη το 2015 σε έναρξη εργασιών με αντικείμενο τη δικηγορία - παροχή νομικών συμβουλών, ενώ παλαιότερα (το 2007) είχε προβεί επίσης σε έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας, με διαφορετικό αντικείμενο όμως (την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών) για έξι περίπου μήνες. Κατά τα δύο πρώτα έτη άσκησης του επαγγέλματος του δικηγόρου (2015 και 2016), του επιβλήθηκε τέλος επιτηδεύματος, καθώς η φορολογική διοίκηση ακολούθησε τις οδηγίες της εγκυκλίου 1223/2011.

Προσέφυγε στη δικαιοσύνη όπου και δικαιώθηκε και αναμένεται τώρα η αντίδραση της ΑΑΔΕ, η οποία υποχρεούται να ενσωματώσει στη φορολογική νομοθεσία τη σχετική απόφαση.

Το γλιτώνουν και οι αδρανείς

Το τέλος επιτηδεύματος από φέτος και για τα επόμενα χρόνια το γλιτώνουν και οι αδρανείς επιχειρήσεις και τα αδρανή μπλοκάκια. Πρόκειται για την υλοποίηση της σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της ΔΕΘ, η οποία προβλέπει ότι καταργείται η υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος 500 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων, ενώ παράλληλα «εξαιρούνται από το φορολογικό έτος 2018 και μετά από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος, οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί, οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια».

Όπως έχει γράψει αναλυτικά το Σin, η απαλλαγή ισχύει από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής, που σημαίνει ότι το 2019, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, δεν θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος, όσοι ήταν σε αδράνεια το 2018.

Συγκεκριμένα θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος, οι επαγγελματίες που έχουν δηλώσει «αδράνεια» στην εφορία ή θα το πράξουν εκ των υστέρων. Δηλαδή:

  • Όσοι έχουν δηλώσει αδράνεια απαλλάσσονται.
  • Όσοι δεν έχουν δηλώσει αδράνεια αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία συναλλαγή εντός του 2018, μπορούν να πάνε στην εφορία και να δηλώσουν αδράνεια έστω και εκπρόθεσμα.

Θα πληρώσουν ένα πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, για εκπρόθεσμη μεταβολή, αλλά θα απαλλαγούν από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος που είναι 500 – 1.000 ευρώ.
Όμως και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι την εξής λεπτομέρεια: Δεν πρέπει εντός του έτους ή στο διάστημα της δηλωμένης αδράνειας, να μην έχουν πραγματοποιήσει καμία συναλλαγή. Ούτε να έχουν εκδώσει τιμολόγιο για την είσπραξη οποιουδήποτε  ποσού, αλλά και ούτε να έχουν αγοράσει κάποιο προϊόν, με τιμολόγιο. Οποιαδήποτε συναλλαγή, ακυρώνει αυτομάτως την αδράνεια.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα πληρωμής αναλογικού τέλους επιτηδεύματος. Δηλαδή αν κάποιος έχει δραστηριότητα μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, μπορεί να δηλώσει αδράνεια από τον Ιούλιο και να πληρώσει το μισό τέλος επιτηδεύματος. Αν η δήλωση αδράνειας γίνει άλλον μήνα, θα πληρώσει το τέλος μόνο για τους μήνες που ήταν «δραστήριος».

Πόσο είναι το τέλος επιτηδεύματος

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:

  • 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
  • 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
  • 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
  • 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.

Σε ότι αφορά, στις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια», δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το τέλος επιτηδεύματος, ανέρχεται σε:

  • 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα