Τράπεζες

Πόλεμος για τα μπόνους των τραπεζιτών!


Δύο διοικήσεις ζήτησαν άδεια για διανομή μπόνους για τις χρήσεις 2020 - 2021 - Η κυβέρνηση σπεύδει να το απαγορεύσει

Πριν ακόμη γίνει νόμος του κράτους η ρύθμιση που απελευθερώνει υπό όρους τα μπόνους στους τραπεζίτες, δύο τράπεζες έσπευσαν να ζητήσουν έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για μπόνους σε κορυφαία στελέχη τους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, που σπεύδει να «κλείσει παραθυράκια» στο σχετικό νομοσχέδιο, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διανομής πρόσθετων αμοιβών φέτος.

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στον Real FM, άσκησε αιχμηρή κριτική στις δύο διοικήσεις, τονίζοντας ότι «κινήθηκαν πίσω από την πλάτη» της κυβέρνησης.

Όπως είπε, «το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ ρυθμίζει τη διαδικασία με την οποία το κράτος θα βγει από τις τράπεζες διότι δεν υπάρχει λόγος να είναι εκεί. Έχει πληρώσει πολύ ακριβά την παρουσία του στις τράπεζες -π.χ. να θυμίσω την ιστορία με την Αγροτική Τράπεζα. Μάθαμε ότι δύο τράπεζες πήγαν πίσω από την πλάτη μας και έκαναν αίτηση στο ΤΧΣ να εγκρίνει μπόνους φέτος για τις χρήσεις του 2020-2021 για τα στελέχη τους και αυτό πριν καν ψηφισθεί ο νόμος. Εμείς λέμε λοιπόν "όχι" και τροποποιούμε τη διάταξη ώστε να μην υπάρχει μπόνους στις τράπεζες φέτος. Ο κόσμος υποφέρει και πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί».

Το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ ορίζει ότι η πολιτική για τα μπόνους απελευθερώνεται από τους περιορισμούς που ίσχυαν ως τώρα για τις τράπεζες με μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ειδικότερα, αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι:

«Ο εκπρόσωπος του Ταμείου στο διοικητικό συμβούλιο έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του πιστωτικού ιδρύματος σχετικής με τη διανομή μερισμάτων και την πολιτική παροχών και πρόσθετων απολαβών (bonus) προς τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και για όσους έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και για τους αναπληρωτές τους, για τα πιστωτικά ιδρύματα των οποίων ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων και χρεωστικών τίτλων, όπως αυτός υπολογίζεται κατά την περ. (ii) της παρ. 2 του άρθρου 9 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 680/2014 της Επιτροπής της 16ης Απριλίου 2014, υπερβαίνει το 10%».

Σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, επίσης συσχετίζεται ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων με τις αμοιβές των κορυφαίων στελεχών και, ειδικότερα, με τις σταθερές αποδοχές τους. Όπως αναφέρεται, «για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων και χρεωστικών τίτλων υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%), οι σταθερές αποδοχές του πρόεδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των λοιπών μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και των αναπληρωτών τους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος».

Η αλλαγή στο νομοσχέδιο που προανήγγειλε ο κ. Πατέλης αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει ρητά πως η διανομή μπόνους επιτρέπεται από το 2023, δηλαδή αφού κλείσει και ο ισολογισμός του 2022. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να ανοίξει τώρα, εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, μια δημόσια συζήτηση για τις αμοιβές των τραπεζιτών, την ώρα που ο πληθωρισμός συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Πάντως, είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι οι δύο τραπεζικές διοικήσεις για τις οποίες μίλησε ο κ. Πατέλης κίνησαν διαδικασίες διανομής μπόνους για δύο χρήσεις όπου οι τράπεζες είχαν τεράστιες ζημιές. Είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο, με βάση τα διεθνή πρότυπα λειτουργίας των τραπεζών, να επιβραβεύονται στελέχη με μπόνους, όταν οι τράπεζες εμφανίζουν ζημιές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος (βλ πίνακα) οι ελληνικές τράπεζες είχαν ζημιές που ξεπέρασαν τα 2 δισ. το 2020 και ανήλθαν σε 4,8 δισ. το 2021.

Οι ζημιές των τραπεζών τη διετία 2020 - 2021

banks_zimies

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις