Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αξίωσε τις… έδρες του πίσω από τους ανεξάρτητους βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα χωρίς να δει καμία ανταπόκριση, όμως ακόμα και αν όλοι δέχονταν να παραιτηθούν, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το προσδοκώμενο για την Κουμουνδούρου.
Ας δούμε λοιπόν πως έχει σήμερα η περίπλοκη κατάσταση στη Βουλή, έπειτα από τις αλλεπάλληλες διασπάσεις του πρώην κυβερνώντος κόμματος. O ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 47 βουλευτές τον Ιούνιο του 2023 και σήμερα έχει 10 έδρες στο Κοινοβούλιο. Από τους υπόλοιπους οι 33 είναι ανεξάρτητοι (4 είναι στη Νέα Αριστερά αλλά λογίζονται ως ανεξάρτητοι, αφού το κόμμα δεν έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα) και οι 4 έχουν ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ.
Αν υποθέσουμε λοιπόν, ότι όλοι οι ανεξάρτητοι παραιτούνταν, είναι άγνωστο πόσες τελικά έδρες θα κατέληγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ανήκουν σε πρόσωπα και όχι σε κόμματα. Και είναι άγνωστο πως θα λειτουργούσαν οι επιλαχόντες, καθώς δεν είναι δεδομένο ότι παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ και Κασσελάκη
Για παράδειγμα, αν αύριο παραιτείτο από βουλευτής ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος η έδρα της Αχαΐας θα πήγαινε στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ο πρώτος επιλαχών από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυριακόπουλος έχει ενταχθεί πλέον στο ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, αν παραδώσει την έδρα του Επικρατείας η Πόπη Τσαπανίδου, είναι πιθανό να καταλήξει στον αρχηγό του κόμματος «Δημοκράτες Προοδευτικό Κέντρο» Στέφανο Κασσελάκη, καθώς οι επιλαχόντες που προηγούνται είτε έχουν ενταχθούν στην ΕΛΑΣ (πχ Μιχάλης Καλογήρου) άρα δεν μπορούν να την αποδεχθούν, σύμφωνα με τον κανόνα του κόμματος, είτε δεν ενδιαφέρονται πλέον για την πολιτική σκηνή.
Χαρακτηριστική, του απρόβλεπτου του πράγματος είναι η τύχη της έδρας της Ανατολικής Αττικής, μετά την παραίτηση του Γιώργου Καραμέρου, για να ενταχθεί στην ΕΛΑΣ. Αφού την αρνήθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης κατέληξε στη Μυρτώ Κοροβέση που τότε ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος Κασσελάκη, από το οποίο αποχώρησε στη συνέχεια και σήμερα ως ανεξάρτητη βουλευτής είναι κοντά στην ένταξή της στο ΠΑΣΟΚ!
Προφανώς, επειδή όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στην Κουμουνδούρου η απαίτησή της δεν είχε πρακτική διάσταση, αλλά αποσκοπούσε κυρίως στη δημιουργία αντιπαραθετικής γραμμής με την ΕΛΑΣ.
Γ.Δ.