Πολιτικό “σεισμό” προκαλεί το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς η δημοσιογραφική έρευνα φέρνει στο φως νέα στοιχεία – τα οποία ασφαλώς θα αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης. Εν μέσω θυέλλης η κυβέρνηση, “ακονίζει μαχαίρια” η αντιπολίτευση, ενώ η υπόθεση των παρακολουθήσεων γίνεται πάλι κεντρικό θέμα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από κυβερνήσεις και κρατικές υπηρεσίες άλλων χωρών, καθώς το κακόβουλο λογισμικό υποκλοπών εξαπλώνεται παγκοσμίως, καθιστώντας επισφαλείς τις επικοινωνίες και εκθέτοντας το πολιτικό σύστημα σε πολλαπλούς κινδύνους. Κλιμάκιο του FBI ήρθε στην Αθήνα για να διερευνήσει την υπόθεση προς ενημέρωση των αρμόδιων αμερικανικών αρχών. Παράλληλα οι τηλεφωνικές υποκλοπές στην Ελλάδα γίνονται κεντρικό θέμα σε πολλά διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης.
Η υπόθεση παίρνει διαστάσεις και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων σε πολλά επίπεδα, καθώς αποκαλύπτεται ότι υπό παρακολούθηση βρίσκονταν ή βρέθηκαν όχι μόνον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάποιοι δημοσιογράφοι, αλλά ακόμη και εν ενεργεία υπουργοί και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
Υπό παρακολούθηση και υπουργοί!
Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento αναφέρει ότι υπουργοί, κυβερνητικοί παράγοντες, στελέχη της αντιπολίτευσης, διευθυντές εφημερίδων, δημοσιογράφοι και μεγαλοεπιχειρηματίες παρακολουθούνταν μέσω κακόβουλου λογισμικού, το οποίο αποστέλλονταν σε στενούς τους συνεργάτες.
Η εφημερίδα παραθέτει μάλιστα λίστα με τα ονόματα των παρακολουθούμενων, στους οποίους περιλαμβάνονται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εν ενεργεία υπουργοί και βουλευτές όπως οι Ν. Δένδιας, Χρ. Σταϊκούρας και Ολγα Κεφαλογιάννη, οι πρώην υπουργοί Χρ. Σπίρτζης και Ολγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο διευθυντής της “Καθημερινής” Αλ. Παπαχελάς, ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης ΜΜΕ Βαγγέλης Μαρινάκης, μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη κλπ
Υποκλοπές από ιδιώτες;
Το δημοσίευμα διαψεύδεται βέβαια από την κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι «όσα αναφέρονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη, παρ'ότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος. Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία».
Αναγνώρισε πάντως ότι το λογισμικό υποκλοπών Predator υπάρχει στη χώρα μας και προφανώς χρησιμοποιείται. Επέμεινε όμως ότι δεν έχει αγοραστεί από κρατικές υπηρεσίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι υποκλοπές γίνονται από ιδιώτες. Αυτή είναι η γραμμή άμυνας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τον ρόλο της ΕΥΠ και την ενδεχόμενη εμπλοκή ή τις ευθύνες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο υπάγεται απ' ευθείας.
Και στο εσωτερικό της ΝΔ
Πάντως σύσσωμη η αντιπολίτευση στρέφει τα βέλη της προς τον πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι οι ευθύνες του δεν είναι μόνον πολιτικές και ότι σε περίπτωση που οι παρακολουθήσεις γίνονταν από την ΕΥΠ, δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την έγκριση του.
Αντιδράσεις αναμένονται και από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, όπου το κλίμα “βαραίνει” και αναπόφευκτα θα υπάρξουν εσωτερικές τριβές. Πρόβλημα για την κυβέρνηση και για τη ΝΔ θα ανακύψει και στις σχέσεις τους με επιχειρηματίες και εκδότες, των οποίων είχαν μέχρι πρόσφατα την αμέριστη υποστήριξη.
Είναι μιά ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη για την κυβέρνηση, που είχε κατορθώσει να υποβαθμίσει το θέμα των υποκλοπών, με τη συνδρομή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία φρόντισε να κλείσει άρον-άρον την υπόθεση χωρίς να προχωρήσει σε ουσιαστική έρευνα.