Οικονομία

Πού θα φτάσει το Χρηματιστήριο; Discount 50% στις τράπεζες, ακόμη πιο ψηλά ο πήχυς


Κόντρα στην αβεβαιότητα που δημιουργούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι επιπτώσεις τους σ την οικονομία, στα δημοσιονομικά και στις επιχειρήσεις, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει τις τελευταίες εβδομάδες σε ανοδική τροχιά, δίνοντας "υποσχέσεις"  για περαιτέρω ανάκαμψη και καλύτερες αποδόσεις.

Με δύο παρατεταμένα μίνι ράλι χαμηλών ταχυτήτων - το πρώτο τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο και το δεύτερο από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τώρα - έχει ήδη υπερκαλύψει τις απώλειες που προκάλεσε η πρωτοφανής υγειονομική κρίση. Ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον στα υψηλά 13 μηνών και τις τελευταίες μέρες δείχνει να έχει "βάλει πλώρη"  για ακόμη πιό ψηλά.

Καθοριστικός ο ρόλος των τραπεζικών μετοχών: Από τον Νοέμβριο ο κλαδικός τους δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 130%(!), ενώ σ' αυτό το διάστημα ο ΓΔ έχει κερδίσει 50,7%. Από τις αρχές Φεβρουαρίου που ξεκίνησε το δεύτερο ανοδικό κύμα, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 28%, ενώ ο ΓΔ σημειώνει +14,5%.

Εως 50% φθηνότερες οι ελληνικές μετοχές

Είναι οι καλύτερες επιδόσεις που καταγράφονται σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Εντούτοις, σε πιο μακροχρόνια βάση σύγκρισης, η ελληνική αγορά βρίσκεται ακόμη πίσω: Οι αποτιμήσεις σε πολλούς κλάδους - ιδιαίτερα στον τραπεζικό - είναι χαμηλές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες μέσες ευρωπαϊκές των μεγάλων και των περιφερειακών αγορών. Η σχέση τιμής/κερδών (Ρ/Ε) διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα για τις ελληνικές.

Υπάρχουν λοιπόν μεγάλα περιθώρια ανόδου στο ΧΑ, ώσπου κάποιες βασικές μετοχές ν' αρχίσουν να θεωρούνται υπερτιμημένες.

Διεθνείς οίκοι διατυπώνουν αισιόδοξες προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές που διαμορφώνονται στην οικονομία με την αναμενόμενη αναχαίτιση-εξάλειψη της πανδημίας και τη διάθεση  τεράστιων κονδυλίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών (εξαιρουμένων των τραπεζών), είναι 40% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές με βάση την αναμενόμενη κερδοφορία στην τρέχουσα και την επόμενη χρήση.

Για τις τραπεζικές μετοχές εκτιμούν ότι διαπραγματεύονται με discount 50% έναντι των περιφερειακών τραπεζών της ΕΕ. Αποτελούν λοιπόν μία ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή ρίσκου/απόδοσης, η οποία δικαιολογεί εισροές διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά και περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Οι προοπτικές στην οικονομία

Οπως επισημαίνεται σε πολλές εκθέσεις διεθνών οίκων, η ελληνική οικονομία αναμένεται να εισέλθει σε κύκλο ανάκαμψης-ανάπτυξης με τις δομικές μεταρρυθμίσεις, την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική στήριξη με χρηματοδότηση από κονδύλια της ΕΕ, την υψηλή ρευστότητα και  το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού που διαμορφώνεται για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις.

Η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2022 και στη συνέχεια, ενώ η φετινή χρονιά θα είναι μεταβατική.

Θετικοί καταλύτες για το Χρηματιστήριο θα είναι η μεγάλη στήριξη που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και η συνέχιση της στήριξης από την ΕΚΤ με αγορές ομολόγων.

Το «στοίχημα» της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με βασικό μοχλό το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αρχίσει να «παίζεται» στον κατασκευαστικό κλάδο, στον οποίο γίνονται μεγάλες αλλαγές, καθώς εκτιμάται ότι θα λάβει μεγάλη ώθηση από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βέβαια, δεν λείπουν και οι αβεβαιότητες, όπως ένα παρατεταμένο lockdown, οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμού και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάκαμψης. Ομως η πορεία των διεθνών αγορών, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι τράπεζες

Οσον αφορά τις προοπτικές των τραπεζών - που οι μετοχές τους διαπραγματεύονται με σημαντικό discount σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές - σε όλες τις αναλύσεις επισημαίνεται ότι οι επιδόσεις τους θα εξαρτηθούν από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και από την επιτυχή υλοποίηση των σχεδίων μείωσης των NPEs.

Η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις προσπάθειες των τραπεζών να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), λίγο πριν γίνει γνωστό το μέγεθος της ζημιάς της πανδημίας που προκάλεσε η πανδημία στα δανειακά χαρτοφυλάκια και το ύψος των νέων κόκκινων δανείων που δημιουργήθηκαν

Η πορεία των τραπεζών συνδέεται στενά με το μακροοικονομικό περιβάλλον, ενώ ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με πρόσθετους κίνδυνους από την αύξηση των NPEs.

Η εξυγίανση των ισολογισμών θα παραμείνει και εφέτος πρώτιστος στόχος, με τις τιτλοποιήσεις να διαδραματίζουν ρόλο - κλειδί.

Οι τράπεζες προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμένες κινήσεις για μείωση των κόκκινων δανείων και περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και της ρευστότητας.

Η Alpha Bank προχωράει για την τιτλοποίηση του Galaxy αντλώντας παράλληλα 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων, η Εθνική έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση Frontier, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, ενώ η Eurobank προγραμματίζει νέα τιτλοποίηση NPEs συνολικού ποσούπερίπου 3,3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις