Φοβούμενη το πολιτικό κόστος από τη διόγκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η λήξη του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση αρχίζει να "πρεσάρει" τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες μέσα στους επόμενους μήνες θα αναλάβουν την είσπραξη δανείων άνω των 30 δισ. ευρώ, μέσα από τις τιτλοποιήσεις του σχεδίου «Ηρακλής».
Στόχος της είναι να "πείσει" - ουσιαστικά να αναγκάσει - τα funds που θα αγοράσουν στεγαστικά δάνεια, να προσφέρουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και όρους αποπληρωμής στους δανειολήπτες, ώστε να τακτοποιηθεί μεγάλο ποσοστό αυτών των δανείων και να περιορισθεί κατά το δυνατόν ο αριθμός των πλειστηριαμών πρώτης κατοικίας.
Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης είναι ότι η επιτάχυνση που φέρνει το σχέδιο «Ηρακλής» στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με τη λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας στα τέλη Απριλίου. θα δημιουργήσει «τοξικό» πολιτικό και κοινωνικό κλίμα,
Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί επιθετική κριτική, τονίζοντας ότι με το σχέδιο «Ηρακλής» θα συντελεσθεί η μεγαλύτερη μεταβίβαση πλούτου από πολλούς σε λίγους από την εποχή της λεγόμενης «ληστείας του Χρηματιστηρίου».
Σε μάχη εντυπώσεων
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι την ευθύνη των χειρισμών ανέλαβε προσωπικά ο Χρήστος Σταϊκούρας, επισκιάζοντας τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Ζαββό.
Ο υπουργός Οικονομικών είχε προγραμματισμένη στις 4.00 μ.μ. συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων. Πριν από αυτή το υπουργείο επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις, με διαρροές ότι υπάρχει πρόθεση από κυβερνητικής πλευράς να «στριμωχθούν» τα funds - για τα οποία όπως εκτιμάται ότι «προσφέρουν καλές λύσεις σε σχέση με τις τράπεζες, αλλά δεν είναι ακόμα οργανωμένα».
Όπως υπογράμμιζαν κύκλοι του υπουργείου, τα funds «αγοράζουν αρκετά χαμηλά κι έτσι έχουν περιθώριο να προσφέρουν αναδιάρθρωση και μεγάλο κούρεμα». Μάλιστα, για να γίνει αντιληπτό ότι η κυβέρνηση δεν θέλει απλά... ψαλιδίσματα, αλλά βαθιά «κουρέματα», από το ΥΠΟΙΚ αναδείκνυαν την περίπτωση δανείου 300.000 ευρώ που «κουρεύτηκε» στις 120.000 ευρώ, δηλαδή κατά 60%. «Δεν αρκούν, όμως, οι μεμονωμένες περιπτώσεις», τόνιζαν οι ίδιοι παράγοντες, δίνοντας το στίγμα των επιθυμιών της κυβέρνησης για γενίκευση των «κουρεμάτων».
Μάλιστα, το υπουργείο εξετάζει το σενάριο της μετατροπής και της εταιρείας PQH, που είναι εκκαθαριστής 17 τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, ώστε να έχει τα ίδια περιθώρια με αυτές τις εταιρείες για «κουρέματα» δανείων.
Τι λένε τα funds
Πάντως, από την πλευρά τους τα funds ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα «οριζόντιων κουρεμάτων» στα δάνεια, αλλά κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά, αφού προηγηθεί διεξοδική εξέταση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη. Επιπλέον, είναι σαφές ότι δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν και επιθετικές τακτικές είσπραξης, με πλειστηριασμούς, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα βιώσιμης ρύθμισης των οφειλών.
Η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης σχετίζεται με τη διαφαινόμενη αποτυχία της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που αναμένεται ότι θα αφήσει τελικά δεκάδες χιλιάδες ακίνητα πρώτης κατοικίας εκτεθειμένα σε πλειστηριασμούς. Μάλιστα, ο κύριος όγκος αυτών των προβληματικών δανείων θα τεθούν υπό τη διαχείριση των εξειδικευμένων εταιρειών και όχι των ίδιων των τραπεζών, κάτι που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης μαζί τους, αρχής γενομένης από τη σημερινή συνάντηση.