Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, που συζητείται από χθες στη Βουλή, δεν πρόκειται να επιφέρει πτώση της κυβέρνησης, αφού θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους. Είναι όμως πολύ πιθανόν να προκαλέσει διαρροές από την σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία των 154 βουλευτών.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΥ
Το ενδιαφέρον και η προσοχή εστιάζεται στη στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία του Σαββάτου, κυρίως δύο βουλευτές των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», ο Δημήτρης Καμμένος και ο Κώστας Κατσίκης. Θα πειθαρχήσουν στην χθεσινή ομόφωνη(;) απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, για καταψήφιση της πρότασης μομφής της ΝΔ; Η άλλη επιλογή τους είναι στηρίξουν την κίνηση Μητσοτάκη, είτε ευθέως υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, είτε εμμέσως με αποχή ή «παρών».
Για τον Δημήτρη Καμμένο η άποψη βουλευτών της κυβερνητικής πλευράς είναι ότι έχει κινήσει για «άλλες …πολιτείες της πολιτικής». Απομένει μόνο το τυπικό μέρος αυτής της διαφοροποίησης - μετακίνησης, που θεωρούν πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί αύριο, με αφορμή την πρόταση μομφής της ΝΔ για το Μακεδονικό.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν, ότι εδώ και μήνες επιτίθεται σε σφοδρότητα στην κυβέρνηση, σχεδόν εφ όλης της ύλης, αξιοποιώντας το βήμα που του προσφέρουν προνομιακά αντικυβερνητικά ΜΜΕ (ΣΚΑΪ, «Θέμα» κλπ).
Για τη συμφωνία στο Μακεδονικό ο βουλευτής Β’ Πειραιώς, έχει «ανέβει στα κάγκελα». Σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή του (ΑΝΤ1) υποστήριξε ότι το κείμενο της συμφωνίας που έχει φέρει η κυβέρνηση είναι «κατάπτυστο και ελεεινό», προσθέτοντας πως ο κ. Κοτζιάς δεν έχει την εξουσιοδότηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να πάει στις Πρέσπες και να υπογράψει την συμφωνία.
Στην ίδια συνέντευξη σχετικά με την πρόταση μομφής της ΝΔ, ο Δημήτρης Καμμένος είπε ότι δεν θα απαντήσει πριν ακούσει όλη τη συζήτηση στη Βουλή, σημειώνοντας ωστόσο με νόημα ότι: «αν δεν είχα αποφασίσει τι θα κάνω, δεν θα ήμουν σοβαρός άνθρωπος».
Οι ίδιες πηγές της κυβερνητικής πτέρυγας άφηναν ερωτηματικά για το τι θα πράξει στην αυριανή ψηφοφορία για την πρόταση μομφής της ΝΔ και ο Κώστας Κατσίκης. Ο βουλευτής Αττικής των ΑΝΕΛ έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη συμφωνία για το Μακεδονικό, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να την υπογράψει.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι έχει προκαλέσει εντύπωση σε πολιτικούς κύκλους η παρακάτω αποστροφή της χθεσινής ομιλίας στη Βουλή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγγέλλοντας την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας: «Και για να δούμε, επιτέλους, αν υπάρχουν 154 βουλευτές που είναι πρόθυμοι να πουν ναι στην υπογραφή που ετοιμάζεστε να βάλετε την Κυριακή στις Πρέσπες». Ξέρει κάτι; Αναρωτιούνταν, οι συγκεκριμένοι κύκλοι.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι μεταπολιτευτικά δεν έχει πέσει κυβέρνηση από πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκαν απώλειες κυβερνητικών δυνάμεων.
Είναι χαρακτηριστική η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1989, κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Η πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίφθηκε με ψήφους 123 «υπέρ», 155 «κατά», ενώ 19 βουλευτές απείχαν και ένας δήλωσε «παρών». Μεταξύ των απόντων ήταν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Γεώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης, Ρούλα Κακλαμανάκη και Αντώνης Τρίτσης, οι οποίοι διαγράφηκαν από το Κίνημα με απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου.