Αγορές

Ρεκόρ στο Χρηματιστήριο -Μπαίνει χρήμα, συνεχίζεται η άνοδος


Με τις τραπεζικές μετοχές σε ρόλο "ατμομηχανής" και πυρετώδεις συναλλαγές συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ΧΑ, που καταγράφει σήμερα νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά 12μήνου  και 13ετίας(!), δίνοντας "υποσχέσεις" για υψηλότερες αποδόσεις.

Περίπου 1,20% κέρδιζε πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης, ενώ ο τραπεζικός πραγματοποιούσε άλμα +2,50%. Σε δύο ώρες συνεδρίασης άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 44 εκατ. ευρώ. Ο εντυπωσιακός τζίρος υποδηλώνει ενεργό παρουσία διεθνών χαρτοφυλακίων και αυξημένες εισροές ξένων κεφαλαίων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται να αυτονομείται σε μεγάλο βαθμό από τα μεγάλα ευρωπαίκά, όπου επικρατεί επιφυλακτικότητα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και στο μέτωπο της Ουκρανίας. Η εικόνα στις ευρωπαίκές αγορές βελτιώνεται σταδιακά και ο DAX ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 0,70%, ενώ ο FT-100 και ο CAC40 "γράφουν" +0,35%.

Ωθηση στο ΧΑ δίνουν τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν μεγάλες εισηγμένες εταιρείας, συνοδευόμενα από υψηλά μερίσματα και αισιόδοξες εκτιμήσεις για τς φετινές επιδόσεις.

 Θετικά συνέβαλε και η μάλλον απροσδόκητη αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από την S&P, που εκτιμάται ότι ενισχύει την εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών και μπορεί να επιταχύνει τις εισροές ξένων κεφαλαίων. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλουν και τα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, με πρωτογενές πλεόνασμα διπλάσιο του στόχου στον προϋπολογισμό..

Κινητικότητα προσδίδουν και οι πληροφορίες για έντονες διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο, όπου τον τόνο δίνουν τα deals εξαγορών και τα μεγάλα projects του ενεργειακού τομέα.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο και οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση Αυτή την ώρα κινούνται κοντά στα υψηλά ημέρας

O Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +1,20% στις 1.437,41 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 1.436 μονάδες, κερδίζοντς περίπου 1,10%,
Την ίδια ποσοστιαία άνοδο σημειώνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης,στις 3.495 μονάδες. Κατά 0,27% ενισχύεται ο FTSEM των med caps.
  Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +2,49% και τώρα κερδίζει 2,20%. Στις πρώτες θέσεις Εθνική και  Alpha +2,6%. Ακολουθούν Πειραιώς και Eurobank και Πειραιώς με +2%, Optima και Τρ.Ελλάδος +0,3%. Στο κόκκινο η Attica Bank (-0,5%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chps προηγούνται Τιτάν +3%,  Σαράντης +2,2%, Βιοχάλκο +1,8%, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ +1,2%,  Coca-Cola +1%, ΟΠΑΠ +0,5%.

Στο κόκκινο Quest -2%, Lamda -1%, Ελλάκτωρ, ΕλβάλΧαλκόρ και Autohellas -0,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα