Υπό την απειλή κατασχέσεων καταθέσεων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων τελούν σχεδόν 2 εκατομμύρια οφειλέτες της Εφορίας, ενώ άλλοι 1,3 εκατ. οφειλέτες υφίσταται ήδη τις συνέπειες των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης της Εφορίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, οι οφειλέτες του Δημοσίου αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια ή το 50% των φορολογουμένων, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται όσοι έχουν χρέη σε αναστολή, λόγω της πανδημίας. Στο σχετικό κατάλογο των ληξιπρόθεσμων βρίσκονται τα χρέη τα οποία οι υπόχρεοι είτε δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν ούτε με ρύθμιση, όπως και εκείνοι που μπορούν αλλά δεν θέλουν.
Η ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών είναι έντονη, αφού τα χρέη σημείωσαν νέα αύξηση τον Μάρτιο, ενώ η οριακή μείωση που καταγράφηκε στο συνολικό ύψος των χρεών, από 109,16 δισ. ευρώ, τον Φεβρουάριο σε 109,078 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο οφείλεται βασικά στις διαγραφές χρεών.
Τα «ζωντανά» χρέη εξακολουθούν να αυξάνονται, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν έχουν τα τυπικά χαρακτηριστικά του «πληττόμενου», δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Τον Μάρτιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, κατέγραψαν αύξηση κατά 27% και διαμορφώθηκαν σε 684 εκ. ευρώ, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν 539 εκατ. ευρώ.
Στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου το συνολικό νέο ληξιπρόθεσμο χρέος έφτασε τα 2,31 δισ. ευρώ, από 2,21 δισ. ευρώ, πέρυσι, αύξηση κατά 4,7%.
Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς λόγω της πανδημίας τα χρέη συσσωρεύονται, και μετά τη λήξη των περιόδων χάριτος και των αναστολών που έχουν δοθεί, υπάρχει φόβος για εκτόξευσή τους, σε δυσθεώρητα ύψη, αφού οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώνουν και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και τις ρυθμίσεις των χρεών που έχουν ανασταλεί.
Το ΥΠΟΙΚ φοβάται ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, θα διπλώσεις οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος, στις οποίες έχουν προβεί χιλιάδες φορολογούμενοι, με τους φόρους που θα καταλογιστούν με τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.
Οι μισοί Έλληνες χρωστάνε στην εφορία
Ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου, τον Μάρτιο παρουσίασε μείωση καθώς από τα 4.140.400 ΑΦΜ που ήταν τον Φεβρουάριο, υποχώρησαν κατά 148.554 τον Μάρτιο και οι οφειλέτες διαμορφώθηκαν σε 3.991.846, εοπί περίπου 8.000.000 φορολογουμένων.
Από τους οφειλέτες αυτούς, επιβλήθηκαν κατασχέσεις τον Μάρτιο, από τα Ελεγκτικά Κέντρα, την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ.) και τις Δ.Ο.Υ. σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, επί 1.293.301 φορολογούμενων, αριθμός αυξημένος κατά 105 ΑΦΜ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών, οι οποίοι έχουν αρρύθμιστα χρέη και εναντίον των οποίων ετοιμάζεται η επιβολή κατασχέσεων και άλλων αναγκαστικών μέτρων ανέρχονταν τον Μάρτιο σε 1.851.317. Είναι μειωμένος κατά 23.388 ΑΦΜ σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αλλά παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Ρυθμίστε τα χρέη αλλιώς...
Εναντίον των συγκεκριμένων οφειλετών αποστέλλονται ήδη ενημερωτικά email για την τακτοποίηση των οφειλών τους, με την ένταξή τους σε κάποια από τις ενεργές ρυθμίσεις, και ταυτόχρονα υπάρχει η προειδοποίηση για τον κίνδυνο των κατασχέσεων.
Επισημαίνεται ότι Σημειώνεται ότι πρώτος στόχος της Εφορίας για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι οι κατασχέσεις των καταθέσεων, καθώς είναι μια εύκολη διαδικασία, που διεκπεραιώνεται με μια απλή εντολή στις τράπεζες.
Επίσης, οι κατασχέσεις μπορούν να κλιμακωθούν, ανάλογα με το ύψος της οφειλής σε ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής.