Οικονομία

Σε τροχιά ανάκαμψης η αγορά ακινήτων


Αισιόδοξα μηνύματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με την αγορά ακινήτων στην χώρα μας, καθώς υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία της αναφορά πριν περίπου δύο μήνες για την αγορά ακινήτων, το 2017 και οι πρώτοι μήνες του 2018 χαρακτηρίστηκαν από ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων, αν και καταγράφονται μικτές επιμέρους τάσεις ανάλογα με τη θέση και τη χρήση των ακινήτων, καθώς και από αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα εισοδήματος. Η τάση σταθεροποίησης των τιμών των ακινήτων, τονίζει η ΤτΕ, συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την επάνοδο της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από την αυξημένη κινητικότητα των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και των Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, Ήδη, όπως αναφέρει η ΤτΕ, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ υπερέβησαν τα 75 εκατ. ευρώ, ενώ νέες στοχευμένες επενδύσεις σε ακίνητα πραγματοποιούνται και από άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία δραστηριοποιούνται πλέον στην ελληνική αγορά. Οι επενδύσεις αφορούν τόσο ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα όσο και γραφεία και καταστήματα υψηλών προδιαγραφών, ιδίως στο κέντρο στης Αθήνας και σε διάφορες θέσεις των βορείων προαστίων της πρωτεύουσας. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα, οδηγεί στη σταδιακή ανάδειξη μια νέας για τα ελληνικά δεδομένα επενδυτικής αγοράς για ακίνητα οικιστικής χρήσης. Ως απόρροια της νέας αυτής δυναμικής, οι πράξεις αγοραπωλησιών οικιστικών ακινήτων, σε συγκεκριμένες μάλιστα θέσεις οι οποίες παλαιότερα χαρακτηρίζονταν ως υποβαθμισμένες, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, αυξάνονται σημαντικά, συμπαρασύροντας τοπικά τις τιμές. Οι υψηλότερες αποδόσεις οι οποίες εξασφαλίζονται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων εκτιμάται ότι σταδιακά θα οδηγήσουν σε αναδιαμόρφωση του χάρτη των τιμών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα με αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στο ίδιο μήκος κύματος πρόσφατη ανάλυση της Re/max, μετά από πανελλαδική έρευνα, εκτιμά ότι η κτηματαγορά στην Ελλάδα έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, να αφήνει πίσω της τα «πέτρινα χρόνια» της κρίσης και οι πολίτες να δείχνουν ολοένα και περισσότερο εμπιστοσύνη στην πάλαι ποτέ ατμομηχανή της οικονομίας, την αγορά του Real Estate. Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα οι τιμές κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο το 2018 εμφανίζουν αύξηση 8,4% σε ολόκληρη την επικράτεια σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε αυτό φαίνεται να έχουν παίξει ρόλο τόσο τα αποθέματα διαθέσιμων κατοικιών που ολοένα και μειώνονται όσο και οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών που έχουν οδηγήσει τα ακίνητα που προορίζονται για μακροχρόνια μίσθωση να αποτελούν το μήλον της έριδος για χιλιάδες ενδιαφερόμενους ενοικιαστές σε δημοφιλείς περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, οι τιμές των ενοικίων, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 8,4%. Αναλυτικότερα, στην Αττική αυξήθηκαν κατά 6,9%, στη Θεσσαλονίκη κατά 14,4% και στην περιφέρεια κατά 7,1% (με μεγάλες όμως διαφορές από πόλη σε πόλη). Σημαντική διαπίστωση είναι πως δεν σημειώθηκαν πουθενά μειώσεις τιμών σε πόλεις ως σύνολα. Ετσι, αύξηση τιμών κατά 15% παρατηρήθηκε στην Πάτρα και στον Βόλο, ακολουθούμενες από την Σπάρτη κατά 14% ενώ στην Αλεξανδρούπολη υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση 17%. Μικρότερη άνοδος 2% - 7% σημειώθηκε σε πόλεις όπως Καβάλα, Καρδίτσα, Ξάνθη, Λαμία και Κόρινθο ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι τιμές μόνο στην Λάρισα και στα Ιωάννινα σε σχέση με το 2017.

Ταυτόχρονα με την κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων το κλίμα δείχνει να αλλάζει και αναφορικά με την οικοδομική δραστηριότητα μετά μια μακρά περίοδο στασιμότητας.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ,  όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  το επτάμηνο του 2018 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε σε επιφάνεια (χιλιάδες. m2) κατά 15,3%, σε ετήσια βάση και με βάση τον όγκο (χιλ. m3) κατά 14,2%. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Alpha Bank, αυξήθηκε και ο αριθμός των οικοδομικών αδειών κατά 8,1%, σε ετήσια βάση. Το πρώτο επτάμηνο του 2018 εκδόθηκαν συνολικά 8.568 άδειες (641 περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι), εκ των οποίων το 21% στον Νομό Αττικής με ετήσια αύξηση της τάξεως του 3,6%. Στην Κεντρική Μακεδονία (που περιλαμβάνει το Νομό Θεσσαλονίκης) εκδόθηκε συνολικά το 14,2% των αδειών με ρυθμό αύξησης 21%. Αντίθετα, η Ανατ.Μακεδονία και Θράκη που αφορά στο 2,9% των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, παρουσίασε μείωση κατά 6%.

Αγορά ακινήτων και ξενοδοχεία

Ώθηση στο επενδυτικό κομμάτι της αγοράς ακινήτων δίνει η εμφάνιση δεκάδων νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα αλλά και σε πολλές τουριστικές περιοχές. Στους κερδισμένους από το επενδυτικό πεδίο συγκαταλέγονται ασφαλιστικά ταμεία, όπως ο ΕΦΚΑ, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) και μικρότερα Ταμεία, που διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία στο κέντρο της Αθήνας που αδυνατούσαν να την αξιοποιήσουν καθώς δεν υπήρχε ζήτηση και ήταν για χρόνια αναξιοποίητα. Τους τελευταίους μήνες δεκάδες είναι τα ξενοδοχεία που άνοιξαν ή σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας

Το Ελληνικό θα συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον

Στην επανεκκίνηση της ελληνικής αγοράς real estate πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η έναρξη των εργασιών για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που τοποθετείται για τους πρώτους μήνες του 2019, καθώς θα συγκεντρώσει έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όπως έχει τονίσει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού συνδυάζει πολλές σημαντικές παραμέτρους και θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Θα αναδείξει τη χώρα μας ως σημαντικό επενδυτικό προορισμό και θα ενδυναμώσει το τουριστικό της προϊόν μειώνοντας δραστικά την εποχικότητα. Το Ελληνικό δεν είναι απλά ένα real estate project αλλά αποτελεί ένα «game changer», έχει αναφέρει ο κ. Αθανασίου, θέλοντας να υπογραμμίσει την τεράστια σημασία του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη των έργων για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, του μεγαλύτερου έργου μικτής ανάπλασης στην Ευρώπη και ενός από τα μεγαλύτερα διεθνώς, θα σηματοδοτήσει τη δημιουργία 70.000 νέων θέσεων εργασίας, ταυτόχρονα

με την ενίσχυση κλάδων που έχουν πληγεί καίρια από την κρίση, όπως των κατασκευών, της τσιμεντοβιομηχανίας, της χαλυβουργίας, του κλάδου αλουμινίου, των προμηθευτών και μεταφορών από ευρύτατο τομέα προϊόντων αλλά και υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα