Διεθνή

Σουλτάνος με λαϊκή εντολή ο Ερντογάν


Κερδίζει την εκλογή από τον πρώτο γύρο, εξασφαλίζει και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ενισχυμένοι οι κεμαλιστές

Οι κάλπες στην Τουρκία δεν επεφύλασσαν εκπλήξεις: Ο Ταγιπ Ερντογάν φαίνεται ότι εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία και επανεκλέγεται  στην προεδρία από τον πρώτο γύρο, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός  μπορεί να συγκεντρώσει τα 2/3 των εδρών στη Βουλή και θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο «σουλτάνος», προκειμένου να εγκαθιδρύσει ένα σύστημα συγκεντρωτικής εξουσίας.

Με καταμετρημένο το 60% των ψήφων ο Ερντογάν συγκεντρώνει 56,9% , ενώ ο βασικός αντίπαλος του, ο κεμαλιστής Μουχαρέμ Ιντζέ παίρνει 28,9%. Στην τρίτη θέση η ακροδεξιά Μεράλ Ακσενέρ  με 7,5%. Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς  περιορίζεται σε 6,5%.

Τα ποσοστά εκτιμάται ότι θα διαφοροποιηθούν με την προσθήκη των αποτελεσμάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα (κυρίως Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη) που αποτελούν προπύργια των κεμαλιστών  και του Ντιγιάρμπακιρ, όπου  πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο.  Το ποσοστό του Ερντογαν  προβλέπεται ότι θα ψαλιδιστεί, δεν πρόκειται όμως να πέσει κάτω από 52%.

 Εκτεταμένη νοθεία

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα και καταγγέλλει εκτεταμένη νοθεία  - όμως αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει την επίσημη «ετυμηγορία» της κάλπης. Απόπειρες νοθείας διαπιστώθηκαν σε πολλές περιοχές, κυρίως της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου  στελέχη του ΑΚΡ προσπάθησαν να εισάγουν στις κάλπες σφραγισμένους φακέλους με ψηφοδέλτια.

Αυτή ήταν η αιτία επεισοδίων και ένοπλων συμπλοκών  με θλιβερό απολογισμό 5 νεκρούς στην Ουρφα και στο Ερζερούμ.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων στη Βουλή

Πολιτικοί σχολιαστές και διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα ενισχύσει την εξουσία του Ερντογάν, δεδομένου μάλιστα ότι αλλάζει τους συσχετισμούς κοινοβουλευτικών δυνάμεων, καθώς μένει εκτός Βουλής το φιλοκουρδικό HDP, το οποίο μένει εκτός Βουλής, καθώς δεν συγκεντρώνει το ελάχιστο απαιτούμενο όριο του 10%.

Ομως η μεγάλη άνοδος της δύναμης των κεμαλιστών δείχνει  ότι στην τουρκική κοινωνία συντελείται κάποια αργή μεταστροφή – αποτέλεσμα δυσαρέσκειας για το αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης  του Ερντογάν, με καταστρατήγηση των συνταγματικών ελευθεριών και περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διαφοροποίηση αυτή εκτιμάται ότι θα γίνει εντονότερη τα επόμενα χρόνια, καθώς θα υλοποιούνται  σταδιακά τα σχέδια του Ερντογάν  για εγκαθίδρυση συγκεντρωτικού αυταρχικού καθεστώτος με κοινοβουλευτικό μανδύα

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα