Μια «τρύπα» στη νέα πτωχευτική νομοθεσία, την οποία θα κληθεί να κλείσει η επόμενη κυβέρνηση, ανοίγει εξαιτίας της διαφαινόμενης αποτυχίας του σχεδιασμού για τη δημιουργία του νέου Φορέα, ο οποίος θα αποκτά κύριες κατοικίες ευάλωτων δανειοληπτών και θα τους δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουν την έξωση, πληρώνοντας στον Φορέα ένα ενοίκιο, το οποίο θα καλύπτεται εν μέρει από το κράτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Θεσμών, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε εξ αποστάσεως συνομιλίες με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου για τη δεύτερη μεταπρογραμματική αξιολόγηση της οικονομίας, ενημερώθηκαν ότι δεν κατέστη δυνατό να τηρήσει η κυβέρνηση τη δέσμευση που είχε αναλάβει το φθινόπωρο ότι ως τα μέσα Μαρτίου 2023 θα άρχιζε η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους ιδιώτες επενδυτές που θα πρέπει να αναλάβουν τον νέο φορέα.
Ήταν μία ακόμη καθυστέρηση ύστερα από πολλές ακόμη που είχαν προηγηθεί και οι οποίες οφείλονται στον προβληματικό σχεδιασμό που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για τον νέο Φορέα, για τον οποίο είχαν σοβαρές επιφυλάξεις και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί. Το σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε ότι μια λειτουργία που φαίνεται ότι κατ' εξοχήν ανήκει στη σφαίρα του Δημοσίου και άπτεται της κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή η προστασία ευάλωτων οφειλετών από εξώσεις, θα περνούσε σε ιδιώτες επενδυτές.
Ένας σημαντικός λόγος που επιλέχθηκε αυτή η ασυνήθιστη «ιδιωτικοποίηση» ήταν ότι η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει την εμπλοκή του κράτους, για να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στο δημόσιο χρέος, το οποίο «φούσκωσε» υπερβολικά την περίοδο της πανδημίας, ασχέτως αν η μεγάλη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ το 2022, λόγω του πληθωρισμού, θα επιτρέψει τη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.
Φαίνεται, όμως, ότι αυτό το άνοιγμα στους ιδιώτες επενδυτές δεν βρήκε ανταπόκριση, καθώς εξαρχής, ακόμη και όταν τα επιτόκια της ΕΚΤ ήταν μηδενικά, είχαν εκτιμήσει ότι το σχήμα δεν θα απέδιδε εύκολα και σημαντικά κέρδη, ενώ έκρυβε αρκετούς κινδύνους. Μετά και τη μεγάλη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, η προσέλκυση κεφαλαίων στον νέο φορέα έχει καταστεί εντελώς προβληματική, τονίζουν στελέχη της αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ενδιαφερόμενοι που είχαν συμμετάσχει το φθινόπωρο σε διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου για τον νέο Φορέα δεν είχαν την πρόθεση να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, υποβάλλοντας δεσμευτικές προσφορές, γι' αυτό και ο διαγωνισμός παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.
Δεδομένου ότι η προεκλογική περίοδος «παγώνει» εκ των πραγμάτων την ανάληψη πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα σε πολιτικά ευαίσθητα θέματα όπως είναι η προστασία ευάλωτων νοικοκυριών από εξώσεις, το θέμα του Φορέα θα αρχίσει να συζητείται πάλι από το καλοκαίρι από τη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί ύστερα από τη διπλή εκλογική διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ήδη την ιδέα της ίδρυσης ενός Φορέα αμιγώς κρατικού, κάτι που γίνεται ήδη και στην Κύπρο, ώστε να ξεπερασθεί το μείζον πρόβλημα της έλλειψης ενδιαφέροντος από ιδιώτες. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία που θα ικανοποιεί τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, διασφαλίζοντας ότι η επιβάρυνση του δημοσίου χρέους θα είναι μικρή και ελεγχόμενη.