Χρηστικά

Στο απυρόβλητο πλέον καταθέσεις και εμβάσματα του 2017


Σε ποιούς τραπεζικούς λογαριασμούς επικεντρώνουν τους ελέγχους οι φορολογικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ

Στο απυρόβλητο είναι πλέον οι τραπεζικές καταθέσεις, τα εμβάσματα και γενικά οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του έτους 2017 και προηγούμενων ετών, καθώς παραγράφηκε το δικαίωμα της Εφορίας να κοινοποιήσει Πράξεις Προσδιορισμού του Φόρου.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2023 παραγράφηκε το δικαίωμα της Εφορίας να ελέγξει, να καταλογίσει και να κοινοποιήσει φόρους και πρόστιμα στους φορολογούμενους,, για τυχόν ύποπτες κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών το έτος 2017.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα εάν τα ποσά των καταθέσεών τους ή των εμβασμάτων που δέχτηκαν ή απέστειλαν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δήλωσαν το 2017 ή τα προηγούμενα έτη, η Εφορία δεν μπορεί να τους καταλογίσει φόρους και πρόστιμα.

Στο πλαίσιο αυτό, από φέτος η προσοχή της Εφορίας στρέφεται στον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών των ετών 2018 και μετά, καθώς, το έτος 2018 παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Με βάση τη νομοθεσία και τη νομολογία, όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα, ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων είναι η πενταετία.

Επεκτείνεται στη δεκαετία, όταν οι φορολογικές αρχές βρουν «συμπληρωματικά στοιχεία» τα οποία δεν θα μπορούσαν να είναι σε γνώση της Εφορίας εντός της πενταετίας, τότε ο χρόνος παραγραφής επεκτείνεται σε 10 χρόνια.

Όμως, με βάση και τις δικαστικές αποφάσεις, σε ότι αφορά στις καταθέσεις και τα εμβάσματα, δεν θεωρούνται «συμπληρωματικά στοιχεία» και συνεπώς, δεν μπορούν να επεκτείνουν τον χρόνο της παραγραφής από τα 5 στα 10 χρόνια, εκείνα που αφορούν:

  1. Κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών σε εγχώριες τράπεζες, δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία» και συνεπώς, δεν μπορούν να επεκτείνουν την περίοδο παραγραφής πέραν της 5ετίας, που είναι η γενική προθεσμία ελέγχου των φορολογικών υποθέσεων.
  2. Εμβάσματα τα οποία έφυγαν από ελληνικές προς ξένες τράπεζες, καθώς το δικαστήριο θεωρεί ότι η ΑΑΔΕ είχε τον χρόνο (πενταετία) να ερευνήσει τα στοιχεία από τις ελληνικές τράπεζες.

Οι ανωτέρω υποθέσεις παραγράφονται στην πενταετία.

Αντίθετα, στη δεκαετία παραγράφονται οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και είναι ανοιχτές προς έλεγχο για δέκα χρόνια, καθώς τα δικαστήρια έχουν κρίνει πως οι ελληνικές φορολογικές αρχές δεν είχαν τη δυνατότητα να τις ελέγξουν εντός της πενταετίας.

Έτσι, παραγράφονται και οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του εξωτερικού του έτους 2012 και προηγούμενων ετών, ενώ υπό έλεγχο είναι οι λογαριασμοί των ετών 2013 και μετά.

Τι ψάχνει η Εφορία στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών επικεντρώνεται στις διαφορές μεταξύ των καταθέσεων και των δηλωθέντων εισοδημάτων, καθώς και:

  1. Κρυφά και αδήλωτα εισοδήματα φυσικών προσώπων.
  2. Συναλλαγές επιχειρήσεων για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία.
  3. Προσωπικές καταθέσεις επιχειρηματιών.
  4. Εμβάσματα με αποδέκτες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Κίνδυνο διατρέχουν οι φορολογούμενοι, των οποίων οι τραπεζικές καταθέσεις είναι υψηλότερες από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει ή την πρόσοδο από τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν μεταβιβάσει.

Τσουχτερά πρόστιμα

Οι ποινές που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για τις αδήλωτες καταθέσεις είναι ιδιαίτερα τσουχτερές, καθώς τα ποσά που θα εντοπιστούν φορολογούνται με 33%, και στο ποσό αυτό προστίθεται η αναλογούσα εισφορά αλληλεγγύης συν προσαυξήσεις για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Σε πολλές περιπτώσεις το τελικό ποσό που καλείται να πληρώσει ο καταθέτης, ξεπερνά το 50% ή και το 90% των αδήλωτων καταθέσεων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα