Το «μακεδονικό» και η ονοματοδοσία των Σκοπίων βρίσκονται πάλι στο επίκεντρο της πολιτικής προεκλογικής αντιπαράθεσης, καθώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία που κλονίζουν τον μύθο περί «ανένδοτης στάσης» των κυβερνήσεων Καραμανλή, με κατάληξη την απειλή άσκησης βέτο στη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο στο Βουκουρέστι το 2008.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκαλύπτει σήμερα έξι επιστολές του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του ΥΠΕΞ Πέτρου Μολυβιάτη, που στάλθηκαν τον Απρίλιο του 2005 σε Ευρωπαίους ηγέτες. Στις επιστολές αναφέρονταν ότι η Ελλάδα δέχεται ως βάση διαπραγμάτευσης διπλή αμετάφραστη ονομασία: «Republika Makedonija-Skopje» για διεθνή χρήση και σκέτο «Republika Makedonija» στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.
Οι επιστολές του τότε πρωθυπουργού στάλθηκαν στις 7 Απριλίου 2005 στον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, την επόμενη ημέρα στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο και στις 9 Απριλίου 2005 στον τότε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Πανομοιότυπες επιστολές απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προς τον Ολι Ρεν, επίτροπο της ΕΕ.αρμόδιο για τη διεύρυνση, τον Ζαν Ασελμπορν, υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου που είχε τότε την προεδρία της ΕΕ, και τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.
Αποδεχόμενος την διπλή ονομασία με τη λέξη «Μακεδονία» στη σλαβική εκδοχή της, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής διαβεβαίωνε στις επιστολές του τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι έτοιμος να αναλάβει το πολιτικό κόστος αυτής της επιλογής, προκειμένου να επιλυθεί το σκοπιανό.
Τα πλήρη κείμενα των επιστολών δημοσιεύονται σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Προηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες η δημοσιοποίηση από την εφημερίδα Documento, άλλης επιστολής που είχε στείλει ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το 2005 προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.
Σ’ αυτή δήλωνε χωρίς περιστροφές ότι δέχεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για διπλή ονομασία, με το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» για το εξωτερικό, διατήρηση του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» προς χρήση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας.
Στην επιστολή δεν υπάρχει αναφορά σε συνταγματική αναθεώρηση, ούτε τίθεται όρος για απαλοιφή διατάξεων που εμπεριείχαν αλυτρωτικές βλέψεις.
Η αποστολή αυτών των επιστολών προς Μπους και Ευρωπαίους ηγέτες το 2005 είχε γνωστοποιηθεί ανεπισήμως. Όμως το περιεχόμενό τους δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα.