Με το οικονομικό – ενεργειακό μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Ευρώπη και Ρωσία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τις απειλές της Μόσχας για κλείσιμο των στροφίγγων φυσικού αερίου να παραμένουν «ολοζώντανες», οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται σχέδια και σενάρια προκειμένου να ανταποκριθούν και στο πιο δυσάρεστο ενδεχόμενο, αυτό του ενεργειακού μπλακ άουτ.
Φέρονται, μάλιστα, να έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που η Μόσχα εξωθήσει στα άκρα την ενεργειακή «κόντρα» και κλείσει την παροχή αερίου στην Ευρώπη. Το σχέδιο της Κομισιόν που έβγαλε στη δημοσιότητα η έγκυρη ισπανική εφημερίδα «El Pais»και αναδημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ», θα παρουσιαστεί επισήμως στις 18 Μαϊου και θα τεθεί υπό την επεξεργασία των ευρωπαίων ηγετών και χωρών.
Το σχέδιο βασίζεται σε δύο κεντρικούς άξονες με τον πρώτο αφορά την εξασφάλιση του εφοδιασμού και της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης και τον δεύτερο την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης. Ο πρώτος άξονας καλύπτεται, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, από την εφαρμογή του κανονισμού για την εφοδιαστική ασφάλεια, που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2017 – μπορεί δε, υπό προϋποθέσεις, να επεκταθεί και στο πετρέλαιο. Βασικός στόχος είναι η διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας σε κλάδους παραγωγής μείζονος σημασίας, όπως επίσης σε ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες και νοικοκυριά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δράσεις που προτείνει η Κομισιόν για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ της τηλεργασίας έως τρεις φορές την εβδομάδα, που δύναται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου.
Επίσης προτείνει κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους, καθώς και Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις, που σημαίνει 380.000 βαρέλια λιγότερα.
Επίσης για την εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται οι περιορισμοί του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, καθώς και η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.
Μηχανισμός αναδιανομής φυσικού αερίου-πετρελαίου στις χώρες της ΕΕ
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Εl Pais», οι Βρυξέλλες θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι κάποιας άλλης, επειδή θα έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό συνεπάγεται πως θα υπάρξει ένας μηχανισμός αναδιανομής ανάμεσα στα κράτη - μέλη, με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος αρχικά προβλέπεται να λειτουργεί σε εθελοντική βάση και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να είναι υποχρεωτικός και να συνοδεύεται από τις ανάλογες ρήτρες.
ΕΕ: Προς συμφωνία για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία
Oι χώρες της ΕΕ πιθανόν να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον.
"Νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα", δήλωσε ο Μπον στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI και πρόσθεσε ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να έχει αργότερα σήμερα συνομιλίες με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.
Η Κομισιόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα το αυστηρότερο μέχρι σήμερα πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά αρκετές χώρες εναντιώθηκαν σε αυτό ανησυχώντας για τον αντίκυπο που θα έχει το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.