Διεθνή

Σχεδόν 100 νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας


Σχεδόν 100 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό τις πρώτες πρωινές χθες Τρίτη στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, με τις ΗΠΑ να καταδικάζουν το «φρικιαστικό» πλήγμα αυτό στον παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από έναν χρόνο πολέμου.

Ενώ η πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή, η υιοθέτηση προχθές από το ισραηλινό κοινοβούλιο νόμου που απαγορεύει κάθε δραστηριότητα της UNRWA, υπηρεσίας του ΟΗΕ που χαρακτηρίζεται η «ραχοκοκαλιά» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στον μικρό θύλακο, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας εξαπολύθηκαν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον του νότιου Ισραήλ. Την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου, η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, προτού οι καθημερινές ανταλλαγές πυρών μεταμορφωθούν σε ανοικτό πόλεμο τον Σεπτέμβριο.

Στην Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η πολιτική προστασία ανακοίνωσε τον θάνατο τουλάχιστον 93 Παλαιστινίων σε βομβαρδισμό στην «οικογενειακή κατοικία των Αμπού Νασρ», πενταώροφη πολυκατοικία, συμπληρώνοντας πως παρέμεναν ακόμη δεκάδες παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να ανακοινώσει πως εξετάζει «τις πληροφορίες για συμβάν» στην Μπέιτ Λάχια.

«Το ακίνητο κατέρρευσε μέσα στη νύχτα», ενώ οι ένοικοι «κοιμούνταν», είπε περίοικος, ο Ράμπι αλ Σαντάγκλι, 30 ετών. «Στην πλειονότητά τους, τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Κόσμος προσπαθεί να σώσει τους τραυματίες, αλλά δεν υπάρχει νοσοκομείο ούτε μπορούν να προσφερθούν οι πρέπουσες ιατρικές φροντίδες».

Ελλείψει φορείων, αιμόφυρτα σώματα που ανασύρονταν από τον πελώριο σωρό συντριμμιών και μπετόν μεταφέρονταν με κουβέρτες, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο κυριότερος υποστηρικτής του Ισραήλ σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο σε διεθνές επίπεδο, οι ΗΠΑ, ανέφεραν πως «ήλθαν σε επαφή» με τον σύμμαχό τους για να αξιώσουν να αποδοθούν ευθύνες έπειτα από αυτόν τον «φρικιαστικό» βομβαρδισμό με «φρικιαστικό αποτέλεσμα».

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου νέα επιχείρηση στη βόρεια Γάζα, με επίκεντρο την Τζαμπάλια, όπου κατ’ αυτόν επιχειρούν να ανασυνταχθούν μαχητές της Χαμάς.

Ανακοίνωσε χθες πως σκότωσε «περίπου 40 τρομοκράτες» στην Τζαμπάλια κι υπέστη τέσσερις απώλειες στις τάξεις του.

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή σε 1.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν υπό αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 97 παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 από αυτούς τους τελευταίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 43.061 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Μερικούς μήνες αφού η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε υπαλλήλους της UNRWA, της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, πως συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το κοινοβούλιο, η Κνέσετ, ενέκρινε προχθές Δευτέρα νόμο που απαγορεύει όλες τις δραστηριότητές της στο Ισραήλ.

Δεύτερο κείμενο απαγορεύει στους ισραηλινούς δημόσιους λειτουργούς κάθε συνεργασία με την UNRWA κι εργαζομένους της, κάτι που θα περιπλέξει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό το έργο της υπηρεσίας.

Το Ισραήλ ελέγχει αυστηρά όλες τις εισόδους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας, απόλυτα απαραίτητης για τα 2,4 εκατ. κατοίκους του θυλάκου, που απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέκριναν έντονα την απαγόρευση αυτή, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ξανά πως αντιτίθεται στον νόμο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε πως φοβάται τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα είχε η εφαρμογή του για τους Παλαιστίνιους σε επιστολή που απηύθυνε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την ελπίδα πως η επίμαχη νομοθεσία δεν θα εφαρμοστεί.

Καθώς ο κύκλος επιθέσεων και ανταποδόσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν εντείνει τις ανησυχίες πως θα οδηγηθεί σε ανάφλεξη όλη η Μέση Ανατολή, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί απείλησε για ακόμη μια φορά χθες πως ο στρατός του θα πλήξει «σκληρά» την Ισλαμική Δημοκρατία εάν ανταποδώσει την ισραηλινή επίθεση της 26ης Οκτωβρίου εναντίον στρατιωτικών στόχων στο ιρανικό έδαφος.

Ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, οι ηγέτες των οποίων εξοντώθηκαν από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Χθες, ο Ναΐμ Κάσεμ ονομάστηκε νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ, αντικαθιστώντας τον Χασάν Νασράλα, τον γενικό γραμματέα του σιιτικού λιβανικού κινήματος, που σκοτώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Αλλά και αυτός ενδέχεται να έχει την ίδια τύχη με τον προκάτοχό του, απείλησε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ: «Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε», είπε.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε πως ο διορισμός του Ναΐμ Κάσεμ «θα ενισχύσει την αντίσταση».

Στον Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους καθημερινούς εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που διεξάγει από την 23η Σεπτεμβρίου, κυρίως σε περιοχές που θεωρούνται οχυρά της Χεζμπολά. Διεξάγει επίσης χερσαίες επιχειρήσεις από την 30ή Σεπτεμβρίου.

Χθες, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοντά στη Σαΐντα και στη Σαραφάντ (νότια), σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου.

Από τη δική της πλευρά, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως κατέστρεψε δυο ισραηλινά άρματα μάχης ανατολικά της Χιάμ, έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα των δυο κρατών, στην πιο βαθιά εισβολή αφότου ο στρατός του Ισραήλ άρχισε τις χερσαίες επιχειρήσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου στο έδαφος του Λιβάνου, σύμφωνα με το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το Ισραήλ λέει πως θέλει να εξουδετερώσει τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή στο βόρειο τμήμα του των περίπου 60.000 κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζα, πριν από έναν χρόνο και πλέον.

Τουλάχιστον 1.750 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα