Με δεδομένες-έπειτα και από την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη-τις ζημιές και στην ελληνική οικονομία εξαιτίας της επιδημίας, ζητούμενο της …εξίσωσης είναι το μέγεθος τους.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις είναι στη φάση αυτή δύσκολη υπόθεση, καθώς υπάρχει γενικευμένη ρευστότητα και η εξίσωση έχει αρκετούς άγνωστους παράγοντες, που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα όπως: ποιες θα είναι τελικές διαστάσεις της επιδημίας, πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να ελεγχθεί, ποια έκταση θα λάβει στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την περίοδο αυτή το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τρία σενάρια: το ήπιο, με απώλειες στο ΑΕΠ γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ, το μεσαίο με ζημιές 1 δισ. ευρώ και το δυσμενές το οποίο ανεβάζει το κόστος στα 2 δισ. ευρώ (δηλαδή πάνω από το 1% του ΑΕΠ). Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αν ο κορονοϊός διαρκέσει και μετά το πρώτο τρίμηνο, τότε θα ισχύσει το χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία και η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερη.
Ο τουρισμός είναι ο πρώτος τομέας της ελληνικής οικονομίας, που ήδη καταγράφει ζημιές (αγορά Κίνας, ματαιώσεις μεγάλων εκδηλώσεων κλπ) από τον κορονοϊό. Ωστόσο, αν δεν ανακοπεί η εξάπλωση του ιού παγκοσμίως, τότε θα πληγούν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας, εμπόριο, εξαγωγές, εισαγωγές υλών κ.λπ. και οι οικονομικές συνέπειες θα διογκωθούν.
Και μόνο όμως οι επιπτώσεις στον τουρισμό είναι ικανές να καταστήσουν αμφίβολη την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% φέτος (η πρόβλεψη της Κομισιόν κατεβάζει την ανάπτυξη στο 2,4%). Σημειώνεται ότι το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2018 και διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ, από 16,1 δισ. ευρώ, το 2018 και 14,6 δισ. ευρώ, το 2017. Φέτος, με τις επιπτώσεις του κορονοϊού, οι περυσινές ταξιδιωτικές εισπράξεις ρεκόρ φαντάζει πολύ δύσκολο να προσεγγισθούν.
Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται πλάνο μέτρων στήριξης κλάδων που πλήττονται. Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr τα αντισταθμιστικά μέτρα που εξετάζονται είναι:
- Πάγωμα πληρωμών φόρων και τελών για 3-6 μήνες
- Εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα
- Έκτακτες επιχορηγήσεις
- Άτοκα δάνεια για ορισμένη περίοδο
- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών
- Αύξηση ποσού και διαρκείας επιδομάτων ανεργίας
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη στα οικονομικά υπουργεία έχουν σταλεί αιτήματα από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για μέτρα τόνωσης των τοπικών οικονομιών της Πάτρας και της Ξάνθης, που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Χαρακτηριστικά, το Επιμελητήριο Αχαΐας με επιστολή του σε κυβερνητικούς παράγοντες ζητεί την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων προς ενίσχυση των επιχειρήσεων της περιοχής:
- Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 31 Ιουλίου 2020.
- Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 31 Ιουλίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
- Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 31 Ιουλίου 2020.
- Αναστολή καταβολής τρεχουσών δόσεων ρυθμίσεων ως 31/07/2020 σε εφορία.
- Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
- Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες