Ταφόπλακα στις επιχειρήσεις της εστίασης (εστιατόρια, καφέ κλπ), χαρακτηρίζουν παράγοντες του κλάδου το νέο lockdown, που αρχίζει αύριο (3/11) στις κόκκινες (αυξημένου κινδύνου) περιφερειακές ενότητες, εκτιμώντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης είναι ανεπαρκή.
Οι ίδιοι παράγοντες αναμένουν χιλιάδες οριστικά λουκέτα σε επιχειρήσεις, που ενώ προσπαθούσαν να ορθοποδήσουν από το πρώτο lockdown, δέχονται το τελειωτικό χτύπημα με το νέο υποχρεωτικό κλείσιμο, για τουλάχιστον ένα μήνα-οι πιθανότητες επέκτασής του είναι πολλές-και δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν. Σημειώνουν δε, ότι ήδη από το προηγούμενο lockdown σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν επαναλειτούργησε.
Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, που ανακοινώθηκαν το Σάββατο από την κυβέρνηση, οι παράγοντες του χώρου τα θεωρούν ανεπαρκή. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και συναφών Επαγγελμάτων τα χαρακτήρισε υποδεέστερα από εκείνα της άνοιξης, προειδοποίησε για «χιλιάδες λουκέτα» που έρχονται, ενώ κατήγγειλε πως ουσιαστικός διάλογος με την κυβέρνησης δεν υφίσταται. Σημείωσε δε, πως ο κλάδος της εστίασης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το δημόσιο, με πάνω από 330.000 εργαζομένους και στηρίζει άλλους, «από τον αγροτικό τομέα ως και τον τομέα του πολιτισμού».
Από την πλευρά του το σωματείο BARECA, στο οποίο συμμετέχουν 350 επιχειρήσεις της εστίασης αναφέρει σε ανακοίνωσή της για τα μέτρα: «Βάζοντας και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ήδη πληττόμενου κλάδου της εστίασης, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως "ώριμη" Ευρώπη ως προς το υγειονομικό σκέλος των μέτρων και ως επιπόλαια Ψωροκώσταινα στο "πακέτο" οικονομικής στήριξης, ανακοινώνοντας μέτρα-"ασπιρίνες" όχι πλέον προς έναν ημιθανή ασθενή, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, αλλά σε μια "κλινικά νεκρή" βιομηχανία της χώρας. Μια βαριά βιομηχανία που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους συνεισφέροντας σημαντικά ποσά στα δημόσια έσοδα και τα ασφαλιστικά Ταμεία η οποία επιπλέον παρέχει δουλειά σε δεκάδες χιλιάδες προμηθευτές που ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους από την εστίαση».
«Τα νέα μέτρα στήριξης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, (δύο νέους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής, επέκταση επιδόματος 534 ευρώ για τους εργαζομένους σε αναστολή εργασίας, υποχρεωτική μείωση ενοικίου για επιχειρήσεις σε περιοχές αυξημένου κινδύνου) ισοδυναμούν με "καθρεφτάκια για Ινδιάνους" για έναν "παγωμένο" κλάδο που δεν έχει καταφέρει να κάνει απόψυξη και να σταθεί όρθιος, ούτε καν από το πρώτο κύμα της πανδημίας», τονίζει το σωματείο.
Το BARECA συγκρίνοντας όσα ανακοινώθηκαν για τη χώρα μας με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, αναφέρει:
- Αν όντως η κυβέρνηση υιοθετούσε μέτρα αντίστοιχα με άλλες χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία, γιατί εξαντλεί την αυστηρότητά της στον "ξαφνικό θάνατο" των καταστημάτων και δεν επεκτείνει τις ευεργετικές διατάξεις των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς την κατεύθυνση της ανακούφισης από το "τσουνάμι" που θα προκαλέσει;
- Γιατί ενώ το "λουκέτο" στα εστιατόρια είναι καθολικό στην ζώνη "αυξημένου κινδύνου", τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι αποσπασματικά και φειδωλά; Γιατί ενώ η απαγόρευση λειτουργίας είναι πλήρης, τα μέτρα ανακούφισης είναι "ολίγον από στήριξη";
- Γιατί ενώ μπαίνει "λουκέτο" στα καταστήματα, δεν μπαίνει λουκέτο και στα δυσθεώρητα έξοδά μας και μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε ακόμη ζωντανοί και οικονομικά ενεργοί; Για ποιους λόγους τελικά ενώ θα κατεβάσουμε ρολά, θα πρέπει να συνεχίζουμε να καταβάλλουμε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια σε δήμους για χρήση πλατειών, πεζοδρομίων και πεζόδρομων;
Πλήττεται το σύνολο της οικονομίας
Οι βαριές συνέπειες του νέου lockdown στην εστίαση δεν περιορίζονται στον χώρο, αλλά θα πλήξει αλυσιδωτά σχεδόν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε:
«Η απόφαση για lockdown στις επιχειρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημία, όχι μόνο στους συγκεκριμένους κλάδους, αλλά στο σύνολο της εθνικής μας οικονομίας, καθώς θα πληγεί σχεδόν το σύνολο της ελληνικής αγοράς.
Για παράδειγμα από το λουκέτο στην εστίαση και την ψυχαγωγία θα πληγούν και οι βιομηχανικές μονάδες τροφίμων και ποτών που θα χάσουν τους πελάτες τους -τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας-όπως και πολλές άλλες παραγωγικές μονάδες που προμηθεύουν με διάφορα είδη τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν λόγω της πανδημίας.»
Σε σχέση με τα κυβερνητικά μέτρα ο Κ. Μίχαλος ανέφερε: «Οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζόμενων με στόχο την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών από τα νέα μέτρα για την πανδημία, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ότι λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει για να μην οδηγηθεί η ελληνική αγορά στον πλήρη αφανισμό και οι εργαζόμενοι στην πλήρη φτωχοποίηση και στην μακροχρόνια ανεργία. Τα μέτρα αυτά είναι μια ασπιρίνη για τις επιπτώσεις στην οικονομία της πανδημίας».
Υπενθυμίζεται, ότι οι 27 περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο κόκκινο, με lockdown από αύριο στην εστίαση, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό είναι οι εξής: Αττικής, Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Θήρας, Ιωαννίνων, Καβάλα, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Νάξου (πλην της Αμοργού), Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων και Χαλκιδικής.