Τείχος υψώνουν οι Βρυξέλλες στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης καθώς διαμηνύουν, ότι, όχι μόνο οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι δεδομένοι αλλά και ότι τα μέτρα χαλάρωσης που έχουν ληφθεί πρέπει να επανεξεταστούν και να ληφθούν μέτρα ισοδύναμα.
Οι πρώτες προειδοποιητικές βολές ρίχτηκαν στο χθεσινό Eurogroup, από επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
Στόχος των Ευρωπαίων είναι να μπλοκάρουν τη λήψη τυχόν νέων μέτρων χαλάρωσης, όπως μειώσεις της φορολογίας κ.λπ. τονίζοντας ότι προηγουμένως πρέπει να εξετάσουν τη δημοσσιονομική επίπτωση των μέτρων που ήδη ελήφθησαν και εκτιμούν ότι θα επιβαρύνουν τον φετινό προϋπολογισμό, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2020 και των πομένων ετών.
Μάλιστα, ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν ιδιαίτερα δηκτικός καθώς είπε ότι τα μέτρα χαλάρωσης (διατήρηση του αφορολόγητου ορίου, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και χορήγηση 13ης σύνταξης) ψηφίστηκαν από όλα τα μεγάλα κόμματα, υπονοώντας ότι τα ψήφισε και η ΝΔ που σήμερα είναι στην κυβέρνηση.
Οι επικεφαλής των θεσμών, θα βρεθούν στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη, 16 Ιουλίου για να μιλήσουν στο συνέδριο του Economist και θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να έχουν το πρώτο τετ-α-τετ με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης και να μεταφέρουν τα μηνύματα εκ του σύνεγγυς.
Ειδικότερα, στην Αθήνα θα βρεθούν ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Κομισιόν για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στου θεσμούς Πίτερ Ντόλμαν, ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα Νικόλα Τζιαμαρόλι, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος του Euro Working Group Χανς Φάιλμπριφ.
Ωστόσο από χθες, τόσο με επίσημες δηλώσεις τους όσοι και ανεπισήμως έστειλαν τα πρώτα μηνύματα στη νέα κυβέρνηση τα οποία συνοψίζονται στα ακόλουθα:
- Οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν αλλάζουν και παραμένουν στο 3,5% του ΑΕΠ. Όπως είπαν τόσο ο κ. Ρέγκλινγκ όσο και ο κ. Μοσκοβισί, ο προσδιορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ έγινε σε συνάρτηση με τους στόχους για την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους. Αν αλλάξουν οι στόχοι, θα πρέπει να αλλάξει και το χρονοδιάγραμμα της απομείωσης του χρέους. Επίσης διαμήνυσαν ότι οι σχετικές αποφάσεις για τον προσδιορισμό των πλεονασμάτων και των μέτρων απομείωσης του χρέους αποφασίστηκαν από το Eurogroup το οποίο, μόνο, μπορεί να λάβει την απόφαση αναθεώρησης. Και η διατήρηση του στόχου στο 3,5% του ΑΕΠ, σημαίνει πιέσεις για αφορολόγητο και παροχές και για νέα μέτρα.
- Το αφορολόγητο όριο, εφόσον διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Το κόστος της διατήρησης του αφορολόγητου ορίου (που επρόκειτο να μειωθεί από το 2020), θα απέδιδε στα δημόσια ταμεία το ποσό των 1,92 δισ. ευρώ. Οι θεσμοί διαμηνύουν ότι αν διατηρηθεί το αφορολόγητο και δεν μειωθεί από 8.636,36 - 9.545,45 ευρώ στα επίπεδα των 6.250-7.250 ευρώ, θα πρέπει να βρεθούν αντίμετρα είτε για την αύξηση των εσόδων είτε για τη μείωση των δαπανών είτε συνδυαστικά. Το όφελος από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου είναι 650 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.
- Τα μέτρα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και της 13ης σύνταξης, η Κομισιόν θα τα επανεξετάσει. Όπως τόνισαν στο χθεσινό Eurogroup, τα συγκεκριμένα μέτρα ήταν εκτός συμφωνίας και το κόστος τους αξιολογείται από τις υπηρεσίες της Κομισιόν. Η καθιέρωση της 13ης σύνταξης που κοστίζει 970 εκατ. ευρώ, ετησίως και η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα τρόφιμα η οποία κοστίζει 440 εκατ. ευρώ. Συνολικά η επίπτωση στον προϋπολογισμό είναι πάνω από 0,6% του ΑΕΠ και ζητούν επίσης ισοδύναμα μέτρα.
Παράλληλα οι θεσμοί παρακολουθούν την απόδοση των ρυθμίσεων για τα χρέη προς τα Ταμεία και την Εφορία, σε μέχρι 120 δόσεις προκειμένου να κρίνουν αν έχει αρνητική επίπτωση στη ροή των εσόδων.