Ελλάδα

Θετικό σήμα στη συνάντηση Τσίπρα - Μοσκοβισί: Επί τάπητος λιγνιτικές και νόμος Κατσέλη


Το ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της α' κατοικίας βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Επίτροπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί

Αναφερόμενος στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Κομισιόν ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι αποτυπώνει την «εντυπωσιακή πρόοδο» που έχει γίνει από τη χώρα μας, σημειώνοντας πως οι εκκρεμότητες που υπάρχουν πρέπει να διευθετηθούν ως το επόμενο Eurogroup

«Πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να καθορίσουμε αυτά τα κριτήρια και να διασφαλίσουμε ότι θα προστατευθεί ο τραπεζικός τομέας ότι θα εκτονωθεί η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια» συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί τα παραπάνω ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος στο επόμενο Eurogroup στις 11 Μαρτίου, οπότε και θα ληφθούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης. «Αυτό θα αποτελέσει ένα ξεκάθαρο σήμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα είναι στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων» είπε, προσθέτοντας ότι «είμαστε στη σωστή κατεύθυνση» και ότι «υπάρχει ισχυρή βούληση από τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούμε».

Αναφορικά πάντως με τις λιγνιτικές, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τέλος, συναντίληψη υπάρχει ανάμεσα σε κυβέρνηση και Κομισιόν αναφορικά με το νέο πλαίσιο για την προστασία της α' κατοικίας, υπό το πρίσμα ότι πρέπει να στηριχθούν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και όχι να επωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

«Δεν είναι μεταμφιεσμένο πρόγραμμα»

Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα τους για την ολοκλήρωση των τελευταίων βημάτων που θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, δηλαδή στην εκταμίευση 1 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται ελληνικά κέρδη, όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).

Ακόμη, τόνισαν και οι δύο ότι πέραν της σημασίας του ποσού καθεαυτού, θα σταλεί ισχυρό σήμα στις αγορές για την αξιοπιστία της Ελλάδας ως χώρας στην οποία οι επενδυτές πρέπει να επιδείξουν την εμπιστοσύνη τους και έτσι να δημιουργηθεί ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός και ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισαν ότι πλέον εργάζονται από κοινού σε νέο πλαίσιο που «δεν είναι μεταμφιεσμένο πρόγραμμα», όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, αλλα συνεργασία και συζήτηση για την επίτευξη του κοινού στόχου, όπως συνέβη και με τις άλλες χώρες που εξήλθαν των προγραμμάτων.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα