Να κηρυχθούν ένοχοι ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο επί των ημερών του γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, για το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, πράξη η οποία συνδέεται με την υπεξαίρεση "μαμούθ" από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου, ζήτησε από το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας της έδρας, Γεώργιος Καντζίδης.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι δύο άλλοτε στενοί συνεργάτες θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Σε ό,τι αφορά την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) που, επίσης, τους καταλογίζεται, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε ότι αυτή απορροφάται από το αδίκημα της αποδοχής. Κατά την αγόρευσή του, ο ίδιος εισαγγελέας είπε ότι τον δεσμεύει η απόφαση του Αρείου Πάγου που επικύρωσε την καταδίκη τους στο Εφετείο για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ.
Νωρίτερα, στην απολογία του ο Β. Παπαγεωργόπουλος, χαρακτήρισε άδικες τις εις βάρος του κατηγορίες, τις οποίες και αρνήθηκε. Επισήμανε, ότι δεν απέκτησε κανένα περιουσιακό στοιχείο, ούτε πήρε έστω ένα ευρώ από τα ταμεία του Δήμου, ενώ, ανέφερε, ότι κατέστη κατηγορούμενος από ανυπόστατες καταγγελίες του Παναγιώτη Σαξώνη, δημοτικού υπαλλήλου και φυσικού υπεξαιρέτη, τον οποίο - όπως είπε - δεν γνώριζε καν. Εξάλλου, ανέφερε, ότι είχε μεταβιβάσει όλες τις ευθύνες και αρμοδιότητες στους αντιδημάρχους.
Από την πλευρά του, ο συγκατηγορούμενός του, πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, αφού δήλωσε αθώος, στοχοποίησε τον κ. Σαξώνη, λέγοντας ότι εκείνος τα έκανε όλα. "Πώς να καταλάβω εγώ τη δράση του όταν δεν την κατάλαβαν οι υπάλληλοι του Δήμου;", διερωτήθηκε.
Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ η απόφαση αναμένεται να εκφωνηθεί στις 9 Ιουλίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ