Διεθνή

Το Forum of Diaspora Policy Planners μιλά… Ελληνικά


Την υιοθέτηση του όρου «Διασπορά» αντί του "expatriate" αποδέχθηκαν οι αντιπροσωπείες εννέα χωρών στο πλαίσιο των εργασιών του Forum of Diaspora Policy Planners, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους, 3-5 Οκτωβρίου 2018.

Η πρόταση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινου, έγινε ομόφωνα δεκτή από τις αντιπροσωπείες Εσθονίας, Γεωργίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Ιρλανδίας, Ισραήλ, Λετονίας, Πολωνίας και Ρουμανίας, αποδεχόμενοι ότι η λέξη "Διασπορά" περιλαμβάνει όλες τις ομάδες πολιτών που έφυγαν από την χώρα τους για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ανά ιστορική περίοδο και είναι ο πλέον αντιπροσωπευτικός του άρρηκτου δεσμού των μελών της Διασποράς με τη μητέρα Πατρίδα.

Μ. Κόκκινος: Μέγιστη προτεραιότητά μας η στήριξη της ελληνικής Διασποράς

Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ιστορικές ρίζες και καταβολές της Ελληνικής Διασποράς που ζει και λειτουργεί πλέον σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αριθμούσα εκατομμύρια άτομα ελληνικής καταγωγής σε περίπου 140 χώρες ανά τον κόσμο.

Ο Μ. Κόκκινος, σύμφωνα με πηγές της ΓΓΑΕ, ανέδειξε το έργο και την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης που μέσω των μηχανισμών εφαρμογής και ανάπτυξής της από την αρμόδια υπηρεσία και των 3000 περίπου οργανισμών- συμπεριλαμβανομένων των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων θεσπισθέντων ενώσεων, συλλόγων, οργάνων- προωθεί μία ολοκληρωμένη πολιτική ανταποκρινόμενη στην εκπλήρωση των αναγκών και των προσδοκιών των Ελλήνων της Διασποράς, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις του παρόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μ. Κόκκινος παρουσίασε τους άξονες και τους σκοπούς της βασικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ των Ελλήνων της Διασποράς. Πολιτική υποστήριξης και προώθησης των συμφερόντων τους, ενίσχυσης της πολιτιστικής τους ταυτότητας, στήριξης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και των συναφών δικτύων. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου υποστήριξης των κοινοτήτων της Ελληνικής Διασποράς που προωθεί ως μέγιστη προτεραιότητα η ελληνική κυβέρνηση, της μέριμνας και της ενίσχυσης που συνεχίζει να προσφέρει στα μέλη τους και εξήρε τις πρωτοβουλίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά που εστιάζονται στην πεποίθησή του ότι όλοι οι Έλληνες της αλλοδαπής μπορούν να αποβούν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας στη διαμόρφωση των θέσεων και της τοπικής κοινής γνώμης των χωρών διαβίωσης επί θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερη απήχηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε η ενημέρωσή του, σχετικά με την πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ για την ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας, στο θέμα της Διασποράς, μέσω των μνημονίων συνεργασίας με την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Αρμενία και το Ισραήλ, των οποίων τις σημαντικές πρωτοβουλίες και την στενή παρακολούθηση έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ. Όπως επίσης και των μνημονίων των τριμερών συνεργασιών, που στοχεύουν στην ενίσχυση του δυναμικού της Διασποράς και αποσκοπούν στην προώθηση προτεραιοτήτων κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της νεολαίας και του πολιτισμού

Συνεργασία Ελλάδας- Λιθουανίας

Την βαθιά της ευγνωμοσύνη, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, εξέφρασε η λιθουανική πλευρά στον γγ Απόδημου Ελληνισμού για την εποικοδομητική παρουσία και συμμετοχή της χώρας μας στο Φόρουμ αλλά κυρίως για την συνεργασία στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος από το οποίο η Λιθουανία πλήττεται σοβαρά και το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα (ανησυχητικά υψηλή αύξηση όσων επιλέγουν την μετανάστευση προς αναζήτηση καλύτερης μοίρας, με αποτέλεσμα την δραματική μείωση του πληθυσμού, που από 3.710.000 κατά την ανεξαρτησία της χώρας το 1990, αριθμεί σήμερα 2.810.000 άτομα).

Όπως τονίστηκε η Ελληνική συνεισφορά πρόκειται να αποτελέσει πολύτιμο οδηγό στη χάραξη ανάλογης πολιτικής και εφαρμογής της στην πράξη στο πλαίσιο της πρόσφατα ψηφισθείσας στρατηγικής σε θέματα μετανάστευσης και διασποράς της Λιθουανίας.

Με τους Ελληνες της Λιθουανίας

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού είχε συνάντηση με την πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Λιθουανίας «ΠΑΤΡΙΔΑ» τους οποίους διαβεβαίωσε για την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση του έργου τους και την στήριξη του ρόλου τους ως πρεσβευτών της Ελλάδας, του πολιτισμού και των παραδόσεών της στην ακριτική Βαλτική.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως κατέληξαν οι ίδιες πηγές, είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή της Πρέσβεως της Ελλάδος Βασιλικής Δικοπούλου, η οποία προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και στηρίζει την πατριωτική δράση της ομογένειας. Παράλληλα, ενισχύει την σχέση της Ελλάδας με τη Λιθουανία καθώς και με όλους τους παράγοντες της διεθνούς διπλωματίας για την ανάδειξη της γεωπολιτικής ισχύος της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα