Το μπρα ντε φερ της Δύσης με τη Ρωσία συνεχίζεται στο ενεργειακό πεδίο και μάλλον θα διαρκέσει πολύ καιρό, χωρίς να υπάρχει νικητής. Η Μόσχα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το βασικό της όπλο, ενώ η ΕΕ δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τον επαρκή εφοδιασμό της με φυσικό αέριο.
Ομως η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να σώζει τα προσχήματα, δείχνοντας ότι τηρεί σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα και ότι συμπλέει με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια “στραγγαλισμού” της ρωσικής οικονομίας.
Προς το παρόν, οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αποδεικνύονται μπούμερανγκ για την Ευρώπη: Πλήττουν βέβαια τη ρωσική οικονομία, αλλά το μεγαλύτερο τίμημα το πληρώνουν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, οι οικονομίες και τα δημόσια ταμεία των χωρών-μελών της ΕΕ.
Το χειρότερο είναι ότι δεν διαφαίνεται προοπτική εξόδου από το τούνελ της κρίσης που δημιουργεί η αβεβαιότητα όσον αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και το περαιτέρω άμεσο και έμμεσο κόστος που θα χρειασθεί να επωμιστούν οι Ευρωπαίοι “συμπαραστάτες” της Ουκρανίας.
Ο καλπάζων πληθωρισμός λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους φαλκιδεύει ήδη την αναπτυξιακή δυναμική των ευρωπαϊκών οικονομιών, συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών, προκαλεί αλυσιδωτές δυσμενείς παρενέργειες στην παραγωγή και την απασχόληση.
Ορατές είναι πλέον και οι επιπτώσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Η λαϊκή δυσφορία μεγαλώνει, οι διαφοροποιήσεις στο εκλογικό σώμα επιταχύνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν ένα σαφές προμήνυμα επερχόμενων εξελίξεων, που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω κυβερνήσεις και κόμματα, προκαλώντας πολιτική αποσταθεροποίηση σε πολλές χώρες.
Αν δεν αποκλιμακωθεί γρήγορα η κρίση που φέρνει μεγάλη οικονομική στενότητα στα νοικοκυριά, θα δούμε αυτές τις διεργασίες να επιταχύνονται τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα, όπου έχει αρχίσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες.
Χ. Ν.