Το World Project της OpenAI, γνωστό παλαιότερα ως Worldcoin, ετοιμάζεται να λανσαριστεί επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει προκαλέσει πανικό στους υπέρμαχους της ιδιωτικότητας, με πολλές ΜΚΟ και ρυθμιστικές αρχές να χτυπούν ήδη καμπανάκι κινδύνου.
Αξιοποιώντας τεχνολογία σάρωσης της ίριδας του ματιού, η πλατφόρμα επιχειρεί να προσφέρει ένα νέο είδος ψηφιακής ταυτότητας. Κάτι που από μόνο του εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία των χρηστών.
Από την Ευρώπη στις ΗΠΑ - Ένα παγκόσμιο rollout
Η OpenAI έχει ήδη αντιμετωπίσει σοβαρές αντιδράσεις από χώρες όπως η Ισπανία, η Βραζιλία, το Χονγκ Κονγκ, η Κολομβία και η Γερμανία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συλλογή βιομετρικών δεδομένων μέσω των διάσημων «orbs» της World έχει απαγορευτεί εντελώς.
Τώρα όμως, η εταιρεία του Sam Altman αποφάσισε να στραφεί σε 6 βασικές πόλεις των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις Ατλάντα, Ώστιν, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Νάσβιλ και Σαν Φρανσίσκο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ενιαίο ομοσπονδιακό νόμο για τα βιομετρικά δεδομένα και η ρύθμιση παραμένει αποκλειστικά στα χέρια κάθε πολιτείας.
Πραγματικά ασφαλές ή απλά marketing;
Σύμφωνα με τον νομικό Andrew Rossow, το World ενδέχεται να λειτουργεί με «νόμιμο μανδύα», αλλά ελάχιστες πραγματικές εγγυήσεις. Για παράδειγμα, στο Τέξας, η χρήση και καταγραφή βιομετρικών στοιχείων μπορεί να ρυθμίζεται με νόμο, αλλά μόνο ο εισαγγελέας της πολιτείας μπορεί να κινηθεί νομικά. Οι ιδιώτες χρήστες δεν έχουν καν δικαίωμα προσφυγής. Επιπλέον, οργανώσεις όπως η Privacy International και η Διεθνής Αμνηστία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διακρίσεις, profiling, ακόμη και μαζική παρακολούθηση, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει αυστηρό νομικό πλαίσιο.
Το επιχείρημα της OpenAI - Χρήσιμο εργαλείο για τον ψηφιακό κόσμο
Παρότι η γενική εικόνα μοιάζει δυσοίωνη, υπάρχουν και αντίθετες φωνές. Ο ερευνητής Paul Dylan-Ennis σημειώνει ότι η τεχνολογία του World μπορεί να είναι ασφαλής, αλλά η «αισθητική του Black Mirror» τρομάζει. Οι σαρώσεις ίριδας από την OpenAI μετατρέπονται σε μοναδικά βιομετρικά αποτυπώματα που διασφαλίζουν ότι οι χρήστες είναι άνθρωποι και όχι bots. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στον σημερινό ψηφιακό κόσμο.
Το παράδειγμα της Ιαπωνίας και οι φιλοδοξίες στις ΗΠΑ
Η εφαρμογή του World έχει ήδη ξεκινήσει στην Ιαπωνία, όπου το Tinder δοκιμάζει σύστημα επαλήθευσης με World ID. Αν κάτι αντίστοιχο λανσαριστεί στις ΗΠΑ, το World θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια μοναδικά προφίλ.
Ωστόσο, οι πρόσφατες αγωγές κατά της Google στο Τέξας για παραβίαση της ιδιωτικότητας δείχνουν ότι η πολιτική πίεση για περιορισμούς εντείνεται. Όσο η κοινωνία δεν έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση για το τι σημαίνει «ψηφιακή ταυτότητα», η προοπτική καθολικής υιοθέτησης φαντάζει μακρινή.
Μαζί με το World έρχεται και το MIND of Pepe
Την ώρα που projects όπως το World βασίζονται στην καταγραφή και ανάλυση βιομετρικών δεδομένων, ένα νέο crypto project φέρνει την επανάσταση μέσα από την αυτονομία και την τεχνητή νοημοσύνη. Το Mind of Pepe ($MIND) συνδυάζει την κουλτούρα των meme, με πραγματική τεχνολογία AI. Αντί να συλλέγει στοιχεία από τον χρήστη, χτίζει ένα AI Crypto agent που δουλεύει υπέρ του κατόχου, προσφέροντας:
- Προτάσεις για νέα tokens και presales
- Ανάλυση αγοράς σε πραγματικό χρόνο
- Αυτόματη δημιουργία περιεχομένου (tweets, memes)
- Πρόσβαση σε κλειστά insights μόνο για holders
Το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά δεν απαιτούν να θυσιάσεις την ιδιωτικότητα σου. Το $MIND λειτουργεί δηλαδή ως εργαλείο ενδυνάμωσης, όχι καταγραφής. Με πάνω από 9 εκατομμύρια δολάρια στο presale και κοινότητα που μεγαλώνει ταχύτατα, αποτελεί μια αληθινά decentralized απάντηση σε centralized μοντέλα τύπου World. Μάλιστα, το Mind of Pepe αποτελεί ένα από τα φθηνότερα κρυπτονομίσματα για να αγοράσει κάποιος αυτή τη στιγμή, αφού οι προοπτικές ανόδου του είναι αρκετά υψηλές.