Άμυνα & Διπλωματία

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το Σκοπιανό


Η δύσκολη πορεία μέχρι την τελική επικύρωση της συμφωνίας. Ποιοι είναι οι κρίσιμοι «σταθμοί»

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το Σκοπιανό, καθώς η επικύρωση της συμφωνίας που υπεγράφη χθες στις Πρέσπες, «περνάει» μέσα από ένα δύσκολο μονοπάτι υλοποίησης και εφαρμογής προαπαιτουμένων, με το βάρος να πέφτει στην ΠΓΔΜ.

Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε, οι υπογραφές για το Σκοπιανό έπεσαν, ωστόσο οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν το απόλυτο κριτήριο για το αν η συμφωνία θα «καρποφορήσει» και θα βρει τελικώς πεδίο εφαρμογής. Το κέντρο βάρους πέφτει στην ΠΓΔΜ και κυρίως στην κυβέρνηση Ζαέφ, που καλείται να ξεπεράσει τους εσωτερικούς σκοπέλους και να τιθασεύσει τις πολιτικές αντιδράσεις που προέρχονται από τον πρόεδρο Ιβάνοφ και το αντιπολιτευτικό εθνικιστικό κόμμα του VMRO.

Το πρώτο πρόσκομμα που πρέπει να υπερπηδήσει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ-και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα τα καταφέρει- είναι η έγκριση της συμφωνίας από τη σκοπιανή Βουλή. Ο Ζάεφ διαθέτει την απλή πλειοψηφία που απαιτείται για την «αποδοχή» της συγκεκριμένης συμφωνίας από τη Βουλή.

Με δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθεί το παραπάνω πρώτο βήμα, η Αθήνα θα ανάψει το «πράσινο» φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της βαλκανικής χώρας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28 – 29 Ιουνίου, η συμφωνία θα «επικυρωθεί» από τους Ευρωπαίους και θα σηματοδοτηθεί η έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» στην ευρωπαϊκή κοινότητα. 

Στις 11 Ιουλίου και αφού η Ελλάδα άρει τις αντιρρήσεις της (βέτο) για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, η βορειοατλαντική συμμαχία θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ με το νέο της όνομα, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη χθες στις Πρέσπες. 

Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Το επόμενο και άκρως κρίσιμο βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα λάβει χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα που αφορά την έγκριση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» καθώς και των συνταγματικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν.

Στην περίπτωση που οι Σκοπιανοί πολίτες, μέσω του δημοψηφίσματος, εγκρίνουν τη συμφωνία, τότε θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να γίνουν πράξη οι συνταγματικές αλλαγές. Υπολογίζεται ότι η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2019 και κατόπιν η συμφωνία θα έρθει προς επικύρωση στη ελληνική Βουλή.

Ο ελληνικός έλεγχος και η αιρεσιμότητα της συμφωνίας

Σ’ όλο αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα επιβλέπει τα πεπραγμένα των Σκοπίων και κυρίως αν ακολουθούν κατά γράμμα και χωρίς παρέκκλιση, όλα τα βήματα και τα προαπαιτούμενα που θέτει η συμφωνία. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να σταματήσει άμεσα-αυτόματα την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ, αν διαπιστώσει ότι η τελευταία δεν προωθεί, όπως οφείλει, τις συνταγματικές αλλαγές.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις