Πολιτική

Τσίπρας: Μνημόνια τέλος, έμφαση τώρα στην κοινωνία


Προτεραιότητες τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής. η αύξηση του κατώτατου μισθού και η τόνωση των επενδύσεων

Τους κατευθυντήριους άξονες την κυβερνητικής πολιτικής στην νέα περίοδο που αρχίζει  για τη χώρα μετά τη συμφωνία ελάφρυνσης χρέους και την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια προσδιόρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας στο υπουργικό συμβούλιο ότι προτεραιότητες θα αποτελέσουν τώρα η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και η τόνωση της ανάπτυξης, με γνώμονα τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την αύξηση των εισοδημάτων.

«Με την ιστορική απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των μνημονίων», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

«Ολοιοι διεθνείς αναλυτές, οι οίκοι αξιολόγησης που αναβαθμίζουν την Ελλάδα ο ένας μετά το άλλο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά και τα κράτη-μελη της Ευρωζώνης και οι πολιτικές ηγεσίες τους αναγνωρίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα της απόφασης αυτής», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε  ότι στην επόμενη ημέρα των μνημονίων, η έμφαση πρέπει να δοθεί στον πολίτη. Ο,τι επετεύχθη με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την ελάφρυνση χρέους πρέπει να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, που θα ανκουφίσουν τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα όμως οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που δεν θα μας ξαναφέρει στην κατάσταση του παρελθόντος. Μια επέκταση με δύο στόχους: Στήριξη των πλέον αδύναμων και τόνωση της ανάπτυξης.

Οι ευθύνες

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξηγήσει τι σημαίνει η καθαρή έξοδος στη καθημερινότητα των πολιτών. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα και τους πολίτες. Είπε ότι αυτό καλούμαστε τώρα να σχεδιάσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε. Είναι ο πολιτικός στόχος στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, για τη χώρα, για τους πολίτες και για τα κοινωνικά στρώματα που δέχτηκαν τις αβάσταχτες πιέσεις των μνημονιακών προγραμμάτων.

Επισήμανε τα λάθη, τις υπερβολές και τις αστοχίες των μνημονιακών προγραμμάτων, για τις οποίες όπως είπε «ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος», αλλά «και οι Θεσμοί που τα σχεδίασαν και πολλές φορές επέβαλαν την εφαρμογή τους».

 Τι πετύχαμε

Περιέγραψε τι πέτυχε η κυβέρνηση με τη συμφωνία:

-Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων  και την περίοδο χάριτος σε δάνεια 100 δισ. του EFSF, γίνεται το αποφασιστικό βήμα ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.

-Έχουμε επίσης εξασφαλίσει την επιστροφή των κερδών (4,8 δισ. ευρώ) των Ευρωπαικών Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει.

-Εξασφαλίσαμε επίσης ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι  25 δισ.ευρώ. Πρόκειται για ένα απολύτως κρίσιμο μέτρο, μια δικλείδα ασφαλείας που καλύπτει χρηματοδοτικά τις ανάγκες της χώρα για τουλάχιστον δύο έτη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης.

«Έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η ελάφρυνση χρέους δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να αποκτήσει πάλι σταθερή πρόσβαση στις αγορές χρήματος.

 Κοινωνική πολιτική, εργασιακά, μισθοί

Οσον αφορά τους κατευθυντήριους άξονες και τους στόχους της κυβερνητικής προσπάθειας στη μεταμνημονιακή εποχή, ο πρωθυπουργός είπε ότι προτεραιότητες θα αποτελέσεουν:μετά την έξοδο από τα και τις Βασικές κατευθυντήριες γραμμές:

- Η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

- Η αύξηση του κατώτατου μισθού

- Οι στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις 700-750 εκ. ευρώ ετησίως, που για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό

- Η περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας και της πρόνοιας

- Η χορήγηση και φέτος μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης, στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη

- Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρ

- Η προσέλκυση επενδύσεων, με τη δημιουργία φιλικού κλίματος στους για τους επενδυτές

- Η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου

«Oλα αυτά πρέπει να εξειδικευτούν περαιτέρω», είπε ο πρωθυπουργός. «Να πάρουν την μορφή πολιτικών δράσεων για να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών άμεσα. Ετσι θα πάρει σάρκα και οστά η καθαρή έξοδος από τη μνημονιακή εποχή».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα