Δραματικό μήνυμα εκπέμπει η πραγματική οικονομία, καθώς δύο βασικοί πυλώνες της οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές κατέγραψαν τον Απρίλιο αισθητή μείωση, πάνω από 10% και 30% αντίστοιχα.
Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις, οι οποίες αναμένεται να αποτυπωθούν και στην απασχόληση, με την έκρηξη της ανεργίας να είναι προ των πυλών, καθώς, ήδη απελευθερώθηκαν οι απολύσεις.
Η παραγωγή μεταποιητικών επιχειρήσεων έκανε βουτιά έως 85%, ενώ εντύπωση προκαλεί η μείωση της παραγωγής ακόμη και της βιομηχανίας τροφίμων.
Από την λαίλαπα του δεύτερου μήνα της καραντίνας λόγω του κορονοϊού, διασώθηκαν μόνο οι καπνοβιομηχανίες, οι φαρμακευτικές, χαρτοβιομηχανίες και η παραγωγή πετρελαιοειδών.
Εάν στα στοιχεία αυτά προστεθεί ο μηδενισμός των εισπράξεων από τον τουρισμό και η μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, τότε το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας στο β τρίμηνο του 2020, θα είναι εφιαλτικό.
Στο πρώτο τρίμηνο η ύφεση συγκρατήθηκε στο -0,9% σε ετήσια βάση, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά, όπως προκύπτει από τα πρώτα επίσημα στοιχεία που αφορούν στον πρώτο μήνα του β΄ τριμήνου του έτους.
Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές κατέγραψαν τον Απρίλιο μείωση κατά 30,6%, με την αξία τους να υποχωρεί στο ποσό των 2.068,1 εκατ. ευρώ, από 2.981,5 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2019. Πρόκειται για μείωση πάνω από 900 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα!
Η αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά τον μήνα Απρίλιο παρουσίασε μείωση κατά 204,4 εκατ. ευρώ ή κατά 10,5%, σε σχέση με τον μήνα Απρίλιο 2019.
Δραματική πτώση στη βιομηχανία
Στη βιομηχανία, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι αποκαρδιωτικά. Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Απριλίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2019, παρουσίασε μείωση 9,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019.
Από τους επιμέρους τομείς της βιομηχανίας τη μεγαλύτερη πτώση κατά 19,5% κατέγραψε η παραγωγή των Ορυχείων – Λατομείων, ενώ κατά 11,3% μειώθηκε ο δείκτης παραγωγής της Μεταποίησης, που είναι και ο πιο σημαντικός. Επίσης κατά 4,7% μειώθηκε ο Δείκτης Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος και αυξήθηκε κατά 2,5% ο δείκτης Παροχής Νερού.
Ποιοι κλάδοι βούλιαξαν
Η βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση τον Απρίλιο, με ποσοστό 84,9%, ενώ ακολουθεί η παραγωγή ειδών ένδυσης υπόδησης με 65,6%, επίπλων με 59,3%.
Στον αντίποδα, αύξηση της παραγωγής κατέγραψαν οι κλάδοι της καπνοβιομηχανίας κατά 21,9%, η παραγωγή των φαρμακευτικών εταιρειών με αύξηση 15%, η παραγωγή της χαρτοποιίας που αύξησε την παραγωγή κατά 6,3% και η παραγωγή πετρελαιοειδών που αυξήθηκε κατά 1,7%.
Αναλυτικότερα η παραγωγή των κλάδων της Μεταποίησης τον Απρίλιο παρουσίασε τις ακόλουθες μεταβολές:
- Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών -84,9%
- Κατασκευή ειδών ένδυσης -65,6%
- Κατασκευή επίπλων -59,3%
- Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων -42,7%
- Αλλες μεταποιητικές δραστηριότητες -40,9%
- Βιομηχανία ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό -39,4%
- Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων -39,1%
- Ποτοποιία -38,5%
- Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών -30,3%
- Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού -30,3%
- Παραγωγή βασικών μετάλλων -21,5%
- Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων -15,0%
- Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων -13,5%
- Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων -12,8%
- Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α. -12,3%
- Επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού -9,3%
- Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες -8,9%
- Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών -6,7%
- Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προ εγγεγραμμένων μέσων -5,5%
- Βιομηχανία τροφίμων -3,5%
- Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 1,7%
- Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 6,3%
- Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων 15,0%
- Παραγωγή προϊόντων καπνού 21,9%