Σε υψηλό 40 ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στη Βρετανία εντείνοντας την πίεση προς τους καταναλωτές και αυξάνοντας την πίεση για ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα το Bloomberg.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 10,1% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, μετά από αύξηση 9,4% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ποσοστό της τάξης του 9,8%.
Οι οικονομολόγοι παρουσιάζονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον κίνδυνο ύφεσης να θεωρείται πλέον πολύ πιο πιθανός από το να μην υπάρξει, λόγω των αυξανόμενων πιέσεων κόστους. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι η ύφεση θα ξεκινήσει το δ' τρίμηνο και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2024.
Η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 13% αργότερα φέτος, όταν οι ρυθμιστικές αρχές επιτρέψουν να αυξηθούν και πάλι οι λογαριασμοί ενέργειας. Αυτό θα σηματοδοτούσε το χειρότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 1980, όταν η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ αγωνίστηκε να θέσει υπό έλεγχο το σπιράλ των μισθολογικών τιμών.
Οι πραγματικοί μισθοί, προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό, μειώθηκαν κατά 3% το β' τρίμηνο, με τον πιο απότομο ρυθμό από την έναρξη των καταγραφών το 2001, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 160.000 το β' τρίμηνο, 46% λιγότερο από τους τρεις μήνες έως τον Μάιο, και οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020.