Αγορές

Βυθίζονται οι τραπεζικές μετοχές, χαμηλό βαρομετρικό στο ΧΑ


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στο χρηματιστήριο, καθώς οι εξελίξεις σε πολλά μέτωπα διαμορφώνουν εξαιρετικά αρνητική βραχυχρόνια συγκυρία, αυξάνοντας το ρίσκο: «Φτωχά» αποτελέσματα στις χθεσινές συνεδριάσεις του Washington Group και του EuroWorking Group, βραχυκύκλωμα στις διαπραγματεύσεις για το σκοπιανό, αναζωπυρούμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Παράλληλα σημειώνεται  σοβαρή επιδείνωση κλίματος στις διεθνείς αγορές, λόγω των  αρνητικών στοιχείων για τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας  και του επαπειλούμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ/Κίνας. Σε καθοδική τροχιά οι δείκτες σε Φρανκφούρτη –Παρίσι  - Λονδίνο, ισχυρές πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα,

Στο ΧΑ η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής των Folli Follie προκαλεί ασφυξία σε χαρτοφυλάκια με margin, ενώ η κατάρρευση της ΑΧΕΠΕΥ «Ατλας» δημιουργεί μία ακόμη «μαύρη τρύπα» στην αγορά, επιτείνοντας τις ανησυχίες.

Πολλά χαρτοφυλάκια αγορασμένα με margin αναγκάζονται να προχωρήσουν σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, οδηγώντας την αγορά σε καθοδικό σπιράλ.

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης και οι δείκτες κινούνται καθοδικά, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες. Στο κόκκινο  22 από τις 24 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.  Σε δίνη πιέσεων οι τραπεζικές μετοχές.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι προβλέψεις- εκτιμήσεις ότι η αγορά μπαίνει σε φάση συσσώρευσης με έντονη μεταβλητότητα. Το κλίμα επιβάρυναν η νέα εκδήλωση τουρκικής προκλητικότητας που δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις και η αρνητική έκβαση των συνεδριάσεων του Washington Group και του EuroWorking Group, όπου συζητήθηκαν η ελάφρυνση χρέους, η υλοποίηση των προαπαιτούμενων και το περιεχόμενο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Μετοχές και δείκτες

Οι πιέσεις εντείνονται σταδιακά και οι βασικοί δείκτες κινούνται τώρα στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,60% στις 766 μονάδες. Βρίσκεται λοιπόν στην «κόψη του ξυραφιού», καθώς οι 767 μονάδες είναι η τελευταία γραμμή στήριξης, για να παραμείνει στη ζώνη συσσώρευσης και να μην ξεκινήσει νέος κύκλος βραχυχρόνιας διόρθωσης.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 1,60%  στις 2.008 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης  βυθίζεται στο -4,2%, χωρίς να έχει σημειωθεί η παραμικρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση. Eurobank -4,6%, Πειραιώς  και Alpha -4%, Εθνική -3,5% Attica -1,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον η Coca-Cola και ο Σαράντης (+0,4%).
Στοn αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Τιτάν -2,6%, ΔΕΗ -2,3%, Lamda -2%, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Βιοχάλκο -1,8%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα